Φωτογραφία Δ. Μαρωνίτη στην απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του ΑναγνώστηAπονεμήθηκαν  στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα λογοτεχνικά βραβεία του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο «Ο αναγνώστης». Για το σύνολο του έργου τιμήθηκε ο φιλόλογος, κριτικός και μεταφραστής Δ. Ν. Μαρωνίτης. Ανοίγοντας τη βραδιά, ο διευθυντής του περιοδικού Γιάννης Δ. Μπασκόζος υπενθύμισε το εκδοτικό ήθος της Μάνιας Καραϊτίδη, που έφυγε από τη ζωή αναπάντεχα, ενώ εξήγγειλε την ετήσια έκδοση του έντυπου «Αναγνώστη». Το ετήσιο τεύχος θα κυκλοφορήσει εντός των ημερών με μια επιλογή από τα κείμενα τα οποία έχουν αναρτηθεί ηλεκτρονικά μαζί με καινούργια άρθρα.

 

 

 

Λίγα λόγια για τη βραδιά της απονομής


  Στην αρχή της βραδιάς τιμήθηκε ο «φιλόλογος αναγνώστης» Δημήτρης Ν.Μαρωνίτης, ο οποίος ευχαριστώντας το περιοδικό αναφέρθηκε στην αρχαιοελληνική καταγωγή της λέξης «αναγνώστης» (αναγιγνώσκω) και της προέλευσης της λέξης «διαβάζω» (διαβιβάζω) και μέσω της ετυμολογικής προέλευσης των λέξεων οδηγήθηκε στην εκτίμηση ότι η ανάγνωση είναι η κάθετη προσήλωση και το διάβασμα η οριζόντια διάβαση, για να καταλήξει ότι «η ανάγνωση δεν παράγεται μόνο από τη γραφή αλλά παράγει γραφή». Ο διακεκριμένος κλασικός φιλόλογος και παλιός πανεπιστημιακός καθηγητής έκλεισε την ομιλία του αναφερόμενος στο παράδειγμα ενός κατεξοχήν αναγνώστη και συγγραφέα, του Κ. Π. Καβάφη. 

 Από τις συγκινητικές στιγμές της βραδιάς ήταν η απονομή του βραβείου πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή από τον Τίτο Πατρίκιο στη Μαρία Βαχλιώτη, η οποία ξέπνοη εξομολογήθηκε τον θαυμασμό της για την ποίηση του Πατρίκιου και τη χαρά της για την ευτυχή σύμπτωση να παραλάβει το βραβείο από τα χέρια του. «Όσο υπάρχουν νέοι ποιητές που γράφουν καλή ποίηση υπάρχει συνέχεια και έτσι δεν κινδυνεύει να εκλείψει και το έργο των παλαιοτέρων» είπε εκείνος. Όσο για τον μεγάλο κερδισμένο της βραδιάς, που απέσπασε το βραβείο για το λογοτεχνικό είδος που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, το μυθιστόρημα, ο φετινός νικητής Νίκος Μάντης είπε ότι θεωρεί ότι η βράβευση δεν αφορά μονάχα ένα βιβλίο αλλά επεκτείνεται σε όλο το παραγνωρισμένο είδος της επιστημονικής φαντασίας.

 

Τα Βραβεία


 Βραβείο Μυθιστορήματος : Νίκος Α. Μάντης,  «Άγρια Ακρόπολη», Εκδόσεις Καστανιώτη

Βραβείο Διηγήματος: Κώστας Μαυρουδής, «Η αθανασία των σκύλων», Εκδόσεις Πόλις

Βραβείο Ποίησης: Δημήτρης Ελευθεράκης, «Εγκώμια», Εκδόσεις Πατάκη

Βραβείο Δοκιμίου: Μιχαήλ Πασχάλης, «Ξαναδιαβάζοντας τον Κάλβο. Ο Ανδρέας Κάλβος, η Ιταλία και η αρχαιότητα», Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου: Καλοσπύρος  Λευτέρης, «Η μοναδική οικογένεια», Εκδόσεις Πόλις

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενης Ποιήτριας:  Μαρία Βαχλιώτη, «Άλλα λόγια», Εκδόσεις Μελάνι

Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου για παιδιά: Βούλα Μάστορη, «Γιαγιά στο ψυγείο», εικονογράφηση Ίρις Σαμαρτζή,  Εκδόσεις Ψυχογιός.

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου, «Ναι, Βιρτζίνια, υπάρχει Άγιος Βασίλης!», εικονογράφηση Λίλα Καλογερή, Εκδόσεις Καστανιώτη.

Βραβείο Λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους: Γλυκερία Γκρέκου, «Η μοναξιά των συνόρων», Εκδόσεις Ψυχογιός.

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Ρωμιοπούλες» της Πηνελόπης Δέλτα
Επόμενο άρθρο«Ο κόσμος του Κουρτ Βαλάντερ», του Χένινγκ Μάνκελ