Έκθεση  αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό Φώτη Κόντογλου (1895-1965) πραγματοποιείται στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πινακοθήκης  Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα), με αφορμή τα εκατόν είκοσι χρόνια από τη γέννηση και τα πενήντα χρόνια από τον θάνατό του.

Στην έκθεση που θα διαρκέσει από 9 Δεκεμβρίου 2015 ως 20 Ιανουαρίου 2016 παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα από το συγγραφικό και εικονογραφικό έργο του καλλιτέχνη. Στόχος της είναι  να αναδείξει το συγγραφικό έργο του Κόντογλου και να παρουσιάσει τις εικονογραφήσεις που δημιούργησε τόσο για τα βιβλία που ο ίδιος έγραψε ή μετέφρασε, όσο και για βιβλία άλλων συγγραφέων. Ο επισκέπτης θα γνωρίσει μέσα από χειρόγραφα, μακέτες, δημοσιευμένα αλλά και αδημοσίευτα μέχρι σήμερα σχέδια, μία άλλη πτυχή του πολυσχιδούς έργου του σπουδαίου δημιουργού. Ο Κόντογλου  ως ζωγράφος φιλοτέχνησε τοπία, σχέδια βιβλίων, περιοδικών, ποιητικών συλλογών, πορτραίτα, ενώ το σημαντικότερο έργο στην κοσμική ζωγραφική του είναι οι βυζαντινοπρεπείς νωπογραφίες του στο Δημαρχείο Αθηνών με θέματα και πρόσωπα από την Ελληνική Ιστορία. Ως πεζογράφος, με το ιδιότυπο προσωπικό ύφος του, επηρέασε γόνιμα τη γραφή μεταγενέστερων πεζογράφων αποτελώντας τον πρόδρομο της γενιάς του 1930.

kontoglou33

Η έκθεση τιτλοφορείται ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ:ΑΠΟ ΤΟΝ «ΛΟΓΟ» ΣΤΗΝ «ΈΚΦΡΑΣΙ». «Λόγος» είναι το μηνιαίο περιοδικό που εκδιδόταν στην Πόλη, στο τεύχος 1 του 1922, του οποίου εντοπίστηκε ένα κείμενο του  Έντγκαρ  Άλαν Πόε, μεταφρασμένο από τον Φώτη Κόντογλου.  «Έκφρασις»  είναι το μεγαλειώδες συγγραφικό και εκδοτικό έργο στη ζωή του Φώτη Κόντογλου  που τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.Την έκθεση συνοδεύει αναλυτικός επετειακός τόμος, με τον τίτλο: Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ». Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα, σε επιμέλεια του Χρήστου Φ. Μαργαρίτη και κείμενα πολλών σημαντικών ερευνητών.

Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Πινακοθήκης Ν.Χ”κυριάκου – Γκίκα, Κριεζώτου 3 .

Τηλ: 210 361 5702 & 210 363 0818

Διάρκεια: 09/12/2015 – 20/02/2016

Ωράριο Λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή Σάββατο: 10:00-19:00, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά

Προηγούμενο άρθροΤο Πνεύμα των Χριστουγέννων, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου περιοδεύει
Επόμενο άρθροPlan B-Ζέτη Φίτσιου