Ο Χάρρυ Κλύνν γεννημένος ως Βασίλης Τριανταφυλλίδης στις 7 Μαΐου 1940, απεβίωσε εχθές το βράδυ (20 Μαΐου 2018) σε ηλικία 78 ετών μετά από κρίση του αναπνευστικού που τον οδήγησε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε. Ο αγαπημένος κωμικός και σατιρικός ηθοποιός, συγγραφέας, ζωγράφος, τραγουδοποιός και σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων υγείας που τον είχαν καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Χάρρυ Κλύνν γεννημένος ως Βασίλης Τριανταφυλλίδης στις 7 Μαΐου 1940, απεβίωσε εχθές το βράδυ (20 Μαΐου 2018)
Λίγα Λόγια για τον Χάρρυ Κλύνν

Ο Χάρρυ Κλύνν γεννημένος στην Καλαμαριά από φτωχή οικογένεια Ποντίων προσφύγων εκδηλώνει το συγγραφικό και υποκριτικό του ταλέντο από μικρή ηλικία. Το 1958, ξεκινώντας από μια βραδιά ταλέντων του Γ. Οικονομίδη, μετακομίζει στην Αθήνα απ’ όπου ξεκινά την καλλιτεχνική του σταδιοδρομία. Μέσα σε οχτώ χρόνια κατορθώνει να διακριθεί και να έχει σημαντική πορεία στο χώρο των νυχτερινών κέντρων, κυρίως και των καμπαρέ.

…μια μεγάλη δόση δαιμονικής τρέλας, ουτοπικής αυθαιρεσίας και αναρχικής ευφορίας.

Στις αρχές της δεκαετίας του 60 γυρίζει τις πρώτες του κινηματογραφικές ταινίες («Γάμος αλά Ελληνικά» και «Τα 201 Καναρίνια») και κάνει τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα «ΑΚΡΟΠΟΛ» και «ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ». Από το 1964 έως το 1974 ζει και εργάζεται στη Β. Αμερική (κυρίως σε Μόντρεαλ και Σικάγο) και διαπρέπει ως συγγραφέας και stand up comedian. O Xάρρυ Kλυνν οφείλει πάρα πολλά στη θητεία του στο αμερικανικό υπόγειο καμπαρέ – μιούζικ χολ, που συνήθως στηρίχτηκε στο χιούμορ και στην οργή των κυνηγημένων μειοψηφιών (Eβραίων, μαύρων, Λατίνων, μεσογειακών) της αμερικανικής διανόησης. Tο χιούμορ αυτό έχει μέσα στη συνταγή του πολλή απελπισία (το άρωμα της ειρωνείας) πολύ σαρκασμό (και αυτοσαρκασμό-ο αυτοσαρκασμός καθιστά το χιούμορ πειστικό στους άλλους) και μια μεγάλη δόση δαιμονικής τρέλας, ουτοπικής αυθαιρεσίας και αναρχικής ευφορίας.

Επιστρέφει στην Ελλάδα το 1974 και αλλάζει τη μορφή της νυχτερινής διασκέδασης παρουσιάζοντας για πρώτη φορά ευρηματικά και πρωτότυπα shows στο χώρο των νυχτερινών κέντρων και των μπουάτ. Οι δίσκοι του που κυκλοφορούν την ίδια εποχή κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του σπάνε όλα τα ρεκόρ των εισιτηρίων. Οι επιλεκτικές εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χαρίζουν τον τίτλο του εμπορικότερου καλλιτέχνη της χιλιετίας (AGB) και οι παραστάσεις του στα θέατρα «ΟΡΦΕΑΣ», «ΑΛΣΟΣ», «ΔΕΛΦΙΝΑΡΙΟ» και «ΜΙΝΩΑ» καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ. Από το 2006 ζούσε μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, έγραφε βιβλία (κυκλοφορούν 13 βιβλία του) έπαιζε στο θέατρο, ζωγράφιζε (έξι ατομικές εκθέσεις) και ηγείτο της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.

Πηγές


Προηγούμενο άρθρο«Γκωγκέν» του Εντουάρ Ντελίκ από 10 Μαΐου
Επόμενο άρθροEchoes of us, έκθεση μεικτών μέσων, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης