Αόρατα χέρια – Αφιέρωμα στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσ/νίκης

Το 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί στο αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» το οποίο θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το αφιέρωμα αυτό δίνει μια διαφορετική, απρόβλεπτη όψη της ανεργίας, αλλά και της εργασίας. Απέναντι σε δείκτες και αριθμητικές πράξεις που μετρούν τους ανέργους του κόσμου, το 58ο ΦΚΘ διερευνά τις ανθρώπινες επιπτώσεις του φαινομένου. Η αυτοδιαχείριση ως απάντηση στην κρίση, ο χορός, το χιούμορ και τα ανθρώπινα πάθη, δημιουργούν ένα μείγμα που εξουδετερώνει τα στερεότυπα. Δημιουργείται ένα μείγμα που απελευθερώνει την πιο αισιόδοξη πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Αόρατα χέρια – Προβολές του αφιερώματος

Πέντε ταινίες που προβάλλονται σε πρεμιέρα στην Ελλάδα, μας ταξιδεύουν σε μια απρόσμενη κινηματογραφική διαδρομή, γεμάτη ελπίδα και θετική ενέργεια. Το «Αόρατο χέρι» του Νταβίδ Μακιάν (Ισπανία), έχει ως φιλοσοφική αφετηρία τον όρο «αόρατο χέρι» του Άνταμ Σμιθ. Εκτυλίσσεται σαν ένα οργουελικής σύλληψης ανθρώπινο πείραμα.

Αόρατο χέρι
Η ταινία Αόρατο χέρι του Νταβίδ Μακιάν.

Το μιούζικαλ «Το εργοστάσιο του τίποτα» του πρωτοεμφανιζόμενου Πορτογάλου Πέντρου Πίνιου είναι ένα καυστικό σχόλιο για τη σύγχρονη εργασία. Κέρδισε βραβείο FIPRESCI στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών (Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών). Οι ιδιοκτήτες ενός εργοστασίου φυγαδεύουν τα μηχανήματα κρυφά από το προσωπικό, με σκοπό να βάλουν λουκέτο…

Εμπνευσμένη από τα μιούζικαλ του Ζακ Ντεμί, η κομεντί «Δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι» των Πολ Καλορί και Κοστιά Τεστού (Γαλλία). Η ταινία είναι γεμάτη τραγούδια, έρωτα, άρωμα γυναίκας, αλληλεγγύη και… παπούτσια. Η νεαρή Ζουλί εργάζεται σε ένα εργοστάσιο παπουτσιών. Στην είδηση ότι μπορεί να κλείσει, νιώθει να γκρεμίζονται τα όνειρά της. Όμως ούτε εκείνη, ούτε οι συνάδελφοί της, θα δεχτούν τις αποφάσεις χωρίς μάχη. Δυναμωτική δόση ομαδικού πνεύματος σε ένα feelgood σύγχρονο παραμύθι.

Δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι
Δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι των Πολ Καλορί και Κοστιά Τεστού.

Μια παράξενη Οδύσσεια ξετυλίγεται στο «Έξω» του Γκιόργκι Κριστόφ (Σλοβακία, Ουγγαρία, Τσεχία). Ο Αγκοστόν ζει στη Σλοβακία με τη γυναίκα και την κόρη του. Όταν χάνει τη δουλειά του, ταξιδεύει μόνος στη Βαλτική με την υπόσχεση μιας νέας θέσης σε ναυπηγείο. Σύντομα, όμως, χάνεται στη δίνη μιας παράδοξης πραγματικότητας.

Έξω movie still
Η ταινία «Έξω» του Γκιόργκι Κριστόφ συμμετέχει στο αφιέρωμα «Αόρατα χέρια».

Στο «Με λένε Σβέτα» της Ζάνα Ισαμπάγιεβα (Καζακστάν), η ηρωίδα κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά της ως επιστάτρια σ’ ένα ραφείο. Στο μυαλό της η ζωή της καταρρέει σα ντόμινο. Προκειμένου να σώσει ό,τι έχει χτίσει με τον σύζυγό της Ρουσλάν, θα τον πείσει να δηλητηριάσουν τη μητέρα του. Έτσι, θα μπορέσουν εξασφαλίσουν το διαμέρισμά της.

Με λένε Σβέτα movie still
Με λένε Σβέτα, της Ζάνα Ισαμπάγιεβα.
Πληροφορίες για το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια»

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Όλοι οι χώροι του Φεστιβάλ είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρία, εκτός από την αίθουσα «Παύλος Ζάννας». Το αφιέρωμα «Αόρατα χέρια» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Διαβάστε περισσότερα κινηματογραφικά νέα εδώ

 Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή