Την ατομική του έκθεση ζωγραφικής Γυμνά Κορμιά θα παρουσιάσει, στις 29 Μαρτίου 2017, ο Γιάννης Αντωνόπουλος στο Poems n’ Crimes Art Bar. Η έκθεση θα είναι ανοικτή προς το κοινό έως τις 8 Απριλίου 2017, με ελεύθερη είσοδο.

Λίγα λόγια για την έκθεση Γυμνά Κορμιά

Η έκθεση με τίτλο Γυμνά Κορμιά είναι μια ενότητα έργων ζωγραφικής που αφορά τη μελέτη για το σώμα. Το συνολικό έργο του ζωγράφου Γιάννη Αντωνόπουλου περιστρέφεται γύρω από την απόδοση της φιγούρας, σε συνάρτηση με τη φύση της και το σύμπαν.

Αντικρίζοντας κανείς τα έργα είναι αδύνατο να μην παρατηρήσει το ιδιαίτερο σχήμα που έχει δώσει στον καμβά του ο καλλιτέχνης. Η ματιά του τελευταίου, καθώς συναντά φυσικά και ανθρώπινα δημιουργήματα, γοητεύεται από τις καμπύλες γραμμές τους και τα ποικίλα σχήματα που προκύπτουν από τους αμέτρητους συνδυασμούς τους. Κατ’ αυτήν την έννοια, τα πανιά των ιστιοφόρων πλοίων, καθώς και η Υδρόγειος Σφαίρα αποτελούν πηγές έμπνευσής του. Ας σημειωθεί ότι η παρέμβαση στο σχήμα της ζωγραφικής επιφάνειας έχει γίνει και στο παρελθόν από τον μινιμαλιστή καλλιτέχνη Ellsworth Kelly. Βέβαια με εντελώς διαφορετική πρόθεση.

Γυμνά Κορμιά, Γιάννης Αντωνόπουλος
Γυμνά Κορμιά: έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου στο Poems n’ Crimes Art Bar από 29 Μαρτίου 2017.
Το σώμα ως…«γυμνό κορμί» στη ζωγραφική του Γ. Αντωνόπουλου

Ο ζωγράφος τοποθετεί στη τριγωνική επιφάνεια το σώμα, δημιουργώντας έτσι μια ιδιαίτερη οπτική σχέση στα έργα του. Άλλοτε δίνεται η εντύπωση ότι το κορμί αντιστέκεται στο σχήμα και άλλοτε προσαρμόζεται σε αυτό σε μία άνιση αναμέτρηση. Σε κάθε πάντως περίπτωση, το σώμα παραμορφώνεται. Η παραμόρφωση συμβαίνει, καθώς απεικονίζεται από πολλές οπτικές γωνίες ταυτόχρονα και διαστρεβλώνεται, έτσι, η υπόστασή του.

Τα χρώματα τόσο της φιγούρας, όσο και του φόντου είναι έντονα, φωτεινά. Συχνά συγχέονται μεταξύ τους δημιουργώντας έναν χώρο απόκοσμο και μεταφυσικό. Οι χειρονομιακές πινελιές συντελούν στην κορύφωση αυτής της έντασης και στη μεταφορά της αίσθησης της ρευστότητας των μορφών.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιάννης Αντωνόπουλος γεννήθηκε στη Αθήνα το 1960. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών στο τομέα της Ζωγραφικής και μετά στο τομέα της Χαρακτικής απ΄ όπου αποφοίτησε με άριστα. Έχει εργαστεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στη συντήρηση αρχαιοτήτων.

Το 1997 διορίστηκε στη Μέση Εκπαίδευση όπου διδάσκει μέχρι σήμερα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις, ενώ γίνεται αναφορά του έργου του σε καταλόγους και εικαστικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων «ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ» της Β΄ και της Γ΄ Γυμνασίου. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. Ζει και εργάζεται στη Αθήνα.

Πληροφορίες έκθεσης

  • Χώρος: Poems n’ Crimes Art Bar | Αγ. Ειρήνης 17, 10551, Μοναστηράκι, Αθήνα
  • Επικοινωνία: 210 3228839
  • Ιστοσελίδα | Facebook
  • Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Μαρτίου, 20.00
  • Διάρκεια έκθεσης: 29 Μαρτίου – 8 Απριλίου 2017
  • Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 09.00 – 00.00
  • Είσοδος: Ελεύθερη
Προηγούμενο άρθροΓιάννης Κότσιρας-«Ψεύτης Καιρός»…κι απρόβλεπτος στο KREMLINO
Επόμενο άρθροΟ Νότης Μαυρουδής και ο Μπάμπης Τσέρτος στο Ρυθμός Stage