94 χρόνια μετά: από τον Νανούκ του Βορρά στον Θυμωμένο Ινουκ

94 χρόνια μετά: από τον Νανούκ του Βορρά στον Θυμωμένο Ινουκ

Θυμωμένος Ινουκ, κυνήγι φώκιας
Το ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ στο 19ο ΦΝΘ

Ινουκ είναι ο ενικός του Ινουίτ. Οι Ινουίτ είναι μια φυλή αυτοχθόνων στις αρκτικές περιοχές του Καναδά. Η λέξη Ινουίτ στη γλώσσα της φυλής, τα Inuktitut, σημαίνει οι άνθρωποι. 94 χρόνια μετά το Νανούκ του Βορρά του Robert J. Flaherty η Alethea Arnaquq-Baril γυρίζει το ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ.  Παρουσιάζει τη φυλή των Ινουίτ όχι πια ως έναν αλλόκοτο πολιτισμό που αξίζει να μελετηθεί, αλλά ως εκσυγχρονισμένους φυσιολογικούς ανθρώπους. Οι σημερινοί Ινουίτ ζουν σε κανονικά σπίτια διατηρώντας παράλληλα τις παραδόσεις τους.

Βιοπορίζονται από το κυνήγι της φώκιας, το οποίο έχει πληγεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. ΜΚΟ όπως η Greenpeace πολεμούν το κυνήγι φώκιας χρησιμοποιώντας κατά την Alethea Arnaquq-Baril μη ρεαλιστικά επιχειρήματα. Η σκηνοθέτιδα επιλέγει να αντικρούσει τις ακτιβιστικές δράσεις γυρίζοντας ένα ντοκιμαντέρ για τον λαό της. Ακόμα και αν κάποιος είναι ενάντια στο κυνήγι φώκιας το επιχείρημα της Alethea είναι αρκετά ισχυρό. Διευκρινίζει ότι η πλειοψηφία των κυνηγών προέρχονται από τη φυλή των Ινουίτ και το κυνήγι της φώκιας είναι ο μόνος πόρος που έχουν. Κυνηγούν με σεβασμό και δεν πετάνε κανένα κομμάτι από τις φώκιες.

Η σκηνοθεσία του ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ

Η Alethea Arnaquq-Baril χρησιμοποιεί συνδυαστικά κάμερα και τεχνικές animation για να περιγράψει τη ζωή των Ινουίτ. Ακόμη παραθέτει παλιά βίντεο εξηγώντας παράλληλα με voice over ορισμένες από τις παραδόσεις της φυλής. Διάφοροι Ινουίτ μιλάνε για την καθημερινότητά τους και για τη σημασία που έχει για αυτούς η αγορά φώκιας. Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο κυρίως στον Καναδά, αλλά η κάμερα ακολουθεί τους Ινουίτ στην Ευρώπη όταν πηγαίνουν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Η φυλή χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να γνωστοποιήσει τον αγώνα της στον κόσμο. Ιδιαίτερο ρόλο στην εξέλιξη του ντοκιμαντέρ παίζουν τα social media. Χαρακτηριστική είναι η φράση της Alethea Arnaquq-Baril λίγο προτού αποβιβαστούν από το λεωφορείο για να ξεκινήσει η διαμαρτυρία τους: «Αν δεν είναι στο facebook δεν συνέβη ποτέ». Μπορεί να ακούγεται ελαφρώς υπερβολικό, αλλά πράγματι η ομάδα της Alethea κέρδισε πολλούς υποστηρικτές μέσω Facebook.

Θυμωμένος Ινουκ, Alethea Arnaquq Baril
Η σκηνοθέτιδα του ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ, Alethea Arnaquq Baril

Εξ’ άλλου η επιλογή και μόνο να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ για τα ζητήματα που απασχολούν τους Ινουίτ αποδεικνύει πόσο πολύ πιστεύουν στη δύναμη των social media. Σε πολλά πλάνα υπάρχει ένα ακατέργαστο δέρμα φώκιας και σε κοντινή απόσταση ένας υπολογιστής μέσω του οποίου οι Ινουίτ προσπαθούν να προωθήσουν τα αιτήματά τους. Αυτή η μείξη τεχνολογίας και παράδοσης είναι που τελικά αντιπροσωπεύει την κοινωνία των Ινουίτ σήμερα. Τα ήθη και τα έθιμα είναι ύψιστης σημασίας. Ωστόσο αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να στέκεται εμπόδιο στην ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνία. Αυτό που η Alethea επιθυμεί είναι ισότητα. Να σταματήσουμε να τους αντιμετωπίζουμε σαν πρωτόγονους ανθρώπους των σπηλαίων και να τους αποδίδουμε τον σεβασμό και την κατανόηση που κάθε άτομο δικαιούται.

Η φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ

Ίσως κάποιος που έχει μεγαλώσει σε βόρειες περιοχές με πολύ κρύο να μην ενθουσιάζεται εύκολα με τους πάγους. Ωστόσο προσωπικά εντυπωσιάστηκα από τις λήψεις του Qajaaq Ellsworth (διευθυντής φωτογραφίας) στον παγωμένο βορρά. Όλες αυτές οι απέραντες κάτασπρες εκτάσεις αναδεικνύουν την άγρια και επικίνδυνη ομορφιά της φύσης. Είναι λογικό λοιπόν οι άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στη φύση αυτή να τη σέβονται πιο πολύ από τους ανθρώπους της πόλης. Η Alethea προσπαθεί να καταρρίψει το επιχείρημα της «σφαγής» όπως αποκαλείται από ΜΚΟ το κυνήγι φώκιας. Οι Ινουίτ απλώς θέλουν να επιβιώσουν και για να το κάνουν αυτό ακολουθούν τους νόμους της φύσης.

Η φωτογραφία στο ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ
Το φυσικό τοπίο αναδεικνύεται στο ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ
Δείτε το trailer του ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ

Πληροφορίες για το ντοκιμαντέρ Θυμωμένος Ινουκ

  • Σκηνοθεσία, Σενάριο, Αφήγηση: Alethea Arnaquq-Baril
  • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Qajaaq Ellsworth
  • Μοντάζ: Sophie Farkas Bolla
  • Μουσική: Florencia Di Concilio
  • Παραγωγός: Alethea Arnaquq-Baril, Bonnie Thompson
  • Παραγωγή: Unikkaat Studios Inc., NFB
  • Φορμά: Έγχρωμο
  • Χώρα Παραγωγής: Καναδάς
  • Διάρκεια: 85′
  • Έτος Παραγωγής: 2016

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply