Η Angela Gheorghiu και ο Μάριος Φραγκούλης το περασμένο Σάββατο (23 Σεπτεμβρίου 2017) έδωσαν μία μαγευτική συναυλία στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού. Οι υπέροχες φωνές των δύο μεγάλων λυρικών ερμηνευτών γέμισαν τις ψυχές μας με νότες που ήταν σαν βγαλμένες από παραμύθι και μας προσέφεραν μια μοναδική εμπειρία.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε ντουέτα αλλά και άριες που ξεσήκωσαν το κοινό. Κομμάτια γνωστά από έργα κλασσικά όπως την Carmen, τον Don Giovanni, την Tosca και το Phandom of the Opera αλλά και σύγχρονα όπως το West side story, τον Caruso και φυσικά την έκπληξη της βραδιάς το Πάει έφυγε το τρένο του Μάνου Χατζιδάκι. Έκπληξη όχι γιατί εντάχθηκε στο πρόγραμμα της συναυλίας αλλά γιατί το ερμήνευσε στα Ελληνικά η Angela Gheorghiou.

Και κάπου εκεί, στα μισά της συναυλίας, ενώ ήμασταν ήδη εντυπωσιασμένοι και συνεπαρμένοι από το ταξίδι στις χώρες, στις εποχές και τα χρώματα, ο Eugene Kohn, διευθυντής της ορχήστρας, καλεί στη σκηνή τον Zoltan Maga να ερμηνεύσει το μουσικό θέμα από τη Λίστα του Σίντλερ (Schindler’s List). Το ακροατήριο έμεινε αποσβολωμένο, κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα να παρακολουθεί την επιδεξιότητα του μεγάλου αυτού βιολονίστα. Ήταν κυριολεκτικά μία αποκάλυψη καθώς δεν τον γνώριζα και όπως και οι περισσότεροι από το κοινό. Γεγονός που συζητούνταν στον περίβολο του θεάτρου μετά την λήξη της παράστασης μεταξύ άλλων.

Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)
Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)
Angela Gheorghiu

Η Angela Gheorghiu γεννήθηκε στο Adjud της Ρουμανίας, μία μικρή ορεινή πόλη, στη νότια πλευρά των Καρπαθίων. Η κλίση της προς την μουσική έγινε φανερή από μικρή ηλικία, κι έτσι η οικογένεια της την έγραψε στο μουσικό σχολείο του Βουκουρεστίου από το οποίο και αποφοίτησε. Συνέχισε της σπουδές της στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Μουσικής του Βουκουρεστίου σε ηλικία μόλις 14 ετών και εκεί είχε για δασκάλα της την σπουδαία Mia Barbu.

Το επαγγελματικό της ντεμπούτο στην όπερα πραγματοποιήθηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή της Cluj-Napoca ως Mimì στο La bohème το 1990. Το 1992 έκανε το διεθνές της ντεμπούτο στο Royal Opera House του Covent Garden ως Zerlina στο Don Giovanni. Το 1994 πάλι στο Royal Opera House του Covent Garden ερμήνευσε La Traviata εντυπωσιάζοντας κοινό και κριτικούς. Κάπου εκεί γεννήθηκε ένα αστέρι διεθνούς ακτινοβολίας, μία πραγματικά μεγάλη soprano, ίσως η κορυφαία του καιρού μας.

Η Angela Gheorghiu από τότε έχει τραγουδήσει σε ολόκληρο τον κόσμο, ερμηνεύοντας σχεδόν όλους τους μεγάλους ρόλους του κλασσικού ρεπερτορίου.

Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)

Μάριος Φραγκούλης

Ο Μάριος Φραγκούλης γεννήθηκε στη Ροδεσία (Ζιμπάμπουε) από Έλληνες γονείς το 1967, μεγάλωσε όμως και πήγε σχολείο στην Αθήνα. Σπούδασε 12 χρόνια βιολί ως μαθητής και όταν τελείωσε το σχολείο γράφτηκε στη δραματική και μουσική σχολή Guildhall School of Music and Drama, στο Barbican Centre, όπου στεγάζεται και το Βασιλικό Σαιξπηρικό Θέατρο, στο Λονδίνο.

Το Φεβρουάριο του 1988, ενώ ήταν στο Γ΄έτος της σχολής, έδωσε ακρόαση για την Υποτροφία Μαρία Κάλλας, την οποία και κέρδισε. Ήταν φανερό πια πως οι φωνητικές του δυνατότητες ήταν πολύ ανώτερες από αυτές που χρειάζονταν ως ηθοποιός. Έτσι τελειώνοντας τη δραματική σχολή και ενώ ήδη είχε περάσει από ακρόαση για τον ρόλο του Marius, του νεαρού πρωταγωνιστή στο μιούζικαλ «Les Misérables» («Οι Άθλιοι»), ξεκίνησε τα μαθήματα κλασικού τραγουδιού. Λίγο καιρό μετά ήρθε η απάντηση, είχε πάρει τον ρόλο του Marius και κάπως έτσι έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση σε ένα από τα πιο πετυχημένα musical του West End.

Μετά το τέλος των παραστάσεων ο Μάριος Φραγκούλης έφυγε για την Ιταλία ώστε να συνεχίσει τις σπουδές επάνω του στο κλασσικό τραγούδι στην Ακαδημία Βέρντι στο Μπουσσέτο με δάσκαλο τον περίφημο τενόρο Κάρλο Μπεργκόντσι. Εκεί συνάντησε και τον κορυφαίο τενόρο Αλφρέντο Κράους που του ζήτησε να τον διδάξει προσωπικά τα μυστικά της τέχνης του. Για ένα χρόνο τον ακολούθησε παντού και έτσι τα κατάφερε ο νεαρός τότε Μάριος.  Στις 18 Μαΐου του 1991, ο Sir Andrew Lloyd Webber τον κάλεσε να επιστρέψει στο Λονδίνο για να υποδυθεί το ρομαντικό ήρωα Ραούλ στο «Phantom of the Opera» («Το φάντασμα της ΄Όπερας»), στο Majesty’s Theatre, σε σκηνοθεσία Harold Prince.

Το 1992 κέρδισε την υποτροφία Ωνάση και έτσι συνέχισε τις σπουδές του στην όπερα στην περίφημη σχολή Juilliard της Νέας Υόρκης. Καθηγήτρια φωνητικής είχε την Dodi Protero, στην οποία τον είχε συστήσει η μέτζο-σοπράνο Marilyn Horne.

Ο Μάριος Φραγκούλης έχει λάβει πολλές διακρίσεις στην καριέρα του και έχει κερδίσει πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, αυτή τη στιγμή θεωρείται ένας από τους κορυφαίους τενόρους στον κόσμο.

Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)

Zoltan Maga

Ο Zoltan Maga γεννήθηκε το 1974 στο Szolnok της Ουγγαρίας από οικογένεια τσιγγάνων μουσικών. Στα έξι του μόλις χρόνια πήρε το πρώτο του βιολί. Όταν ήταν δώδεκα ετών, έγινε ο πρώτος βιολιστής της Ορχήστρας Rajkó. Το 1996, ίδρυσε στη Βουδαπέστη τη Budapest Gipsy Band. Από το 2000 ως το 2003 έπαιξε στο ουγγρικό Moulin Rouge, που ήταν ο ηγέτης της μπάντας. Υποστηρίζει μια σειρά φιλανθρωπικών πρωτοβουλιών δίνοντας αφιλοκερδώς συναυλίες σε όλο τον κόσμο και είναι ο ιδρυτής του Ιδρύματος Golden Violin.

Τι μας άφησε;

Με βεβαιότητα μπορώ να πω πως μας άφησε μια γλυκιά γεύση και νοσταλγία στην καρδιά. Αναμφισβήτητα είναι εξαιρετικά καλό να διοργανώνονται τέτοιες συναυλίες για τον πολιτισμό και την μουσική παιδεία της χώρας μας. Ήταν μια συναυλία που ενέπνευσε και δημιούργησε νέες, υψηλότερες απαιτήσεις στο κοινό. Όταν ακούς δύο τόσο μεγάλες φωνές, δύο δεξιοτέχνες, αστέρια διεθνούς ακτινοβολίας δεν μπορείς παρά να τους αγαπήσεις. Όταν δε η συναυλία λαμβάνει χώρα στο ιστορικότερο ωδείο του κόσμου, στους πρόποδες της Ακρόπολης η μαγεία είναι εξασφαλισμένη.

Φυσικά για να είμαι δίκαιος οι δύο ερμηνευτές δεν ήταν οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι για την υπέροχη αυτή εμπειρία. Ανέφερα ήδη τον Zoltan Maga, οφείλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα στην αψεγάδιαστη και άκρως ποιοτική εκτέλεση των κομματιών από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Τη διεύθυνση ωστόσο ανέλαβε ο αξιόλογος και άκρως θεατρικός Eugene Kohn. Άξιοι αρωγοί σε μία συνολική προσπάθεια που εντυπωσίασε.

Όποιος παρακολούθησε την συναυλία αυτή είμαι σίγουρος πως θα την θυμάται για πάντα. Ο καιρός ήταν ιδανικός, ο χώρος επιβλητικός, η μουσική καταπληκτική, το ρεπερτόριο λαμπρό και οι φωνές απλά εξαίσιες.

Angela Gheorghiu και Μάριος Φραγκούλης στο Ηρώδειο (Foto by Θωμάς Δασκαλάκης)

Ο επίλογος

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο δεν σκόπευα να γράψω διθυράμβους γιατί απλά δεν μου αρέσει να τους διαβάζω. Δυστυχώς όμως δεν μπόρεσα να συγκρατηθώ καθώς παραμένω εντυπωσιασμένος από την μουσική και την ατμόσφαιρα.

Τα μοναδικά αρνητικά στοιχεία σε αυτή την συναυλία ήταν τα πολύ ακριβά εισιτήρια και κάποιοι θεατές. Το θέμα των εισιτηρίων καυτηρίασε μέσω του λογαριασμού του στο facebook και ο ίδιος ο Μάριος Φραγκούλης. Το έτερο αρνητικό, οι λίγοι αυτοί θεατές που διαρκώς μιλούσαν και έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των ταξιθετών. Ένα φαινόμενο βέβαια που συναντώ τακτικά, σε συναυλίες, κινηματογράφους και θέατρα. Φυσικά δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό οι διοργανωτές, μπορούμε όμως όλοι εμείς να τους επιπλήττουμε. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε όλοι να σεβόμαστε τους καλλιτέχνες και του συνθεατές μας.

 

Marios Fragoulis Official site | Angela Gheorghiu Official site

Angela Gheorghiu - Μάριος Φραγκούλης

Διαβάστε περισσότερα Μουσικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΠαρουσίαση της ποιητικής συλλογής «Τα δευτερόλεπτα των ζωντανών στιγμών» της Έλενας Πολυγένη
Επόμενο άρθροΚαληνύχτα μέρα, για παιδιά ηλικίας 1-4 ετών στο Studio Μαυρομιχάλη