Εξώφυλλο βιβλίου «Ανάλεκτα. Η γλώσσα είναι το μόνο μέσον»Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη το βιβλίο «Ανάλεκτα. Η γλώσσα είναι το μόνο μέσον», του Αλέξανδρου Π. Δελμούζου.

 

 

 

 

 

 

 

 


Λίγα Λόγια για το βιβλίο


 «Η Γλώσσα δεν είναι σκοπός αλλά μέσον. Μέσον επικοινωνίας και μορφώσεως των ανθρώπων. Δεν υπάρχομεν δια να την εξυπηρετώμεν, την δημιουργούμεν δια να μας εξυπηρετή. Εκείνη η γλώσσα είναι δι’ ημάς η καλυτέρα, η οποία μας εξυπηρετεί καλύτερον. Και ζωντανούς ανθρώπους εξυπηρετεί καλύτερον μόνον η ζωντανή γλώσσα. Αυτή είναι καθρέφτης της ψυχής μας». (Αλέξανδρος Δελμούζος, Δελτίο του Εκπαιδευτικού Ομίλου, 1911)
Στην έκδοση αυτή συγκεντρώνονται 67 κείμενα του Α. Δελμούζου για τη γλώσσα και την εκπαίδευση, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από το 1907 έως το 1954. Κεντρικός και αμετάβλητος άξονας της σκέψης και της δράσης του Δελμούζου είναι η πεποίθηση ότι η εκμάθηση της γλώσσας και συγκεκριμένα της δημοτικής αποτελούσε το άκρως απαραίτητο μέσο για να επιτευχθεί ένας «ευγενέστερος» σκοπός, η καθιέρωση της λαϊκής εθνικής παιδείας. Η έκδοση συμπληρώνεται από εισαγωγικά κείμενα των Χάρη Αθανασιάδη (ιστορικού της εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και Άννας Φραγκουδάκη (ομότιμης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών), ένα συνοπτικό Χρονολόγιο της ιστορίας του δημοτικισμού και από μια Συμβολή στην εργογραφία του Δελμούζου.

 

Λίγα Λόγια για το Συγγραφέα


 Ο Αλέξανδρος Δελμούζος (1880-1956) γεννήθηκε στην Άμφισσα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το 1908 ανέλαβε τη διεύθυνση του Ανώτερου Δημοτικού Παρθεναγωγείου του Βόλου. Ο Δελμούζος εφάρμοσε πρωτοποριακές παιδαγωγικές μεθόδους στα πλαίσια των ευρωπαϊκών παιδαγωγικών θεωριών, της πολιτικής θεωρίας του νέου ελληνισμού και της γλωσσικής θεωρίας του δημοτικισμού. Το 1910 από κοινού με τους Δημήτρη Γληνό και Μανώλη Τριανταφυλλίδη πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Εκπαιδευτικού Ομίλου. Το 1929 ο Δελμούζος διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε ως το 1937, οπότε παραιτήθηκε υπό την πίεση του καθεστώτος του Μεταξά. Κατά τη διάρκεια της πανεπιστημιακής του θητείας ο Δελμούζος συνέβαλε στην ίδρυση και διετέλεσε επόπτης του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου.

 

Πληροφορίες για το βιβλίο


 Τίτλος: «Ανάλεκτα. Η γλώσσα είναι το μόνο μέσον»

Συγγραφέας: Αλέξανδρος Δελμούζος

Εκδόσεις: Εκδόσεις του Ιδρύματος Τριανταφυλλίδη

Ημερομηνία Έκδοσης:Αύγουστος 2014

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο«Περασμένες μου αγάπες», μια κωμική – μουσική παράσταση
Επόμενο άρθροHλεκτρονική πλατφόρμα book4book