Παρουσιάζεται η ποιητική συλλογή Ο άνθρωπος έσπασε του Σταύρου Σταυρόπουλου στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης την Δευτέρα 29 Ιουνίου. Ο Σταύρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε το 1962 στο Μοσχάτο. Έχουν εκδοθεί δεκαπέντε βιβλία του, ποίησης και πεζογραφίας.

Λίγα Λόγια για το βιβλίο Ο άνθρωπος έσπασε

«ΤΟΠΙΟ ΖΩΗΣ»:

Σκαρφαλώνω σ’ ένα όνομα
Με πέντε γράμματα
Δεν υπάρχουν θεοί εδώ
Δύω στο κύμα του
Στο ράγισμα των ματιών
Στην πιο περιληπτική σου μορφή
Έχοντας επίγνωση
Της αθανασίας μου

Μακριά πολύ
Απ’ το ανθρώπινο εύρημα
Η ζωή συνεχίζεται
Με τη συχνότητα της σελήνης

Φοράω ένα μακό
Που ξεκολλάει τη σάρκα μου
Και τη χαρίζει σε σένα
Ασυγκίνητα
Μπροστά στον γκρεμό

Δεν ξέρω πραγματικά
Άλλους ήρωες
Εκτός

Απ’ τον εαυτό μου

Λίγα Λόγια για το Συγγραφέα του Ο άνθρωπος έσπασε

Ο Σταύρος Σταυρόπουλος γεννήθηκε στο Μοσχάτο το 1962. Σπούδασε στο Παρίσι κοινωνιολογία και στην Αθήνα δημοσιογραφία. Συνεργάστηκε με διάφορα έντυπα και εφημερίδες και υπήρξε για χρόνια κριτικός δίσκων και βιβλίου σε περιοδικά της εποχής. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 συνεργάζεται με το περιοδικό “Αγκάθι”. Κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο «Διαμελίζομαι» το 1983 και το 2002 επανέρχεται στο προσκήνιο με το βιβλίο «Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου» (εκδ. Απόπειρα, β΄ εκδ. 2004). Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 2004, εκδίδεται το ποιητικό – φωτογραφικό λεύκωμα “ΦΩΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ”, όπου συνεργάζεται με τον φωτογράφο Μανόλη Τσαντάκη από τις εκδ. Αστάρτη. Το 2005 κυκλοφορεί το νέο του βιβλίο «Για όσο ροκ αντέχεις ακόμα» (εκδ. Απόπειρα) και το 2007 το ποιητικό του βιβλίο “Οι άλλοι που είμαι” (εκδ. Μεταίχμιο). Ένα χρόνο μετά το 2008, ακολουθεί το νέο του πόνημα με τίτλο “Τι γίνονται οι λέξεις όταν μεγαλώνουν” (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) κι ένα συλλεκτικό κι εκτός κυκλοφορίας βιβλίο με τις προσωπικές του απόψεις, συνεντεύξεις και ανέκδοτο υλικό υπό τον τίτλο «Unplugged».

Tο 2009 τον συναντάμε με την νέα ποιητική του συλλογή “Δύο μέρη σιωπή ένα μέρος λέξεις” πάλι από τις εκδ. Μεταίχμιο. Η άνοιξη του 2010 τον βρίσκει με ένα καινούριο και πολύ πρωτόγνωρο και πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα της Λογοτεχνίας μυθιστόρημα υπό τον τίτλο “Ο έρωτας θα μας κάνει κομμάτια” από τις εκδ. Απόπειρα. Το βιβλίο προχώρησε και σε δεύτερη έκδοση. Το 2011 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οξύ μια σειρά κειμένων που περιγράφουν την πτώση του ανθρώπινου μύθου κι όχι μόνο υπό τον τίτλο “Πιο νύχτα δεν γίνεται”. Μέσα στον επόμενο χρόνο, το 2012, επιστρέφει για άλλη μια φορά στις εκδ. Απόπειρα όπου και μας παραδίδει το ποιητικό του πόνημα “ΜΕΤΑ” το οποίο έρχεται να συνεχίσει με τον δικό του τρόπο ό, τι είχε ξεκινήσει με το βιβλίο “Πιο νύχτα δεν γίνεται”. Το 2013 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τις εκδόσεις Σμίλη εκδίδοντας το βιβλίο “Καπνισμένο Κόκκινο” ως συνέχεια του “ΜΕΤΑ”. Το 2014 συνεχίζει την συνεργασία του με τις εκδόσεις Σμίλη, βγάζοντας το βιβλίο “Ολομόναχοι Μαζί”, όπου και ολοκληρώνει την τετραλογία που είχε ξεκινήσει από το βιβλίο του “Πιο νύχτα δεν γίνεται”. Πριν εκπνεύσει το 2014 κυκλοφορεί πάλι από τις Εκδόσεις Σμίλη, ένα συλλεκτικό και εκτός εμπορίου Μονόφυλλο υπό τον τίτλο “Ανθεκτικό Μαύρο”. Με τον νέο χρόνο, τον Φεβρουάριο του 2015 και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου, κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Διόνυσος στην Κύπρο, η παράσταση “Αυτόχειρας” που βασίζεται στο βιβλίο του “Καπνισμένο Κόκκινο”, σε σκηνική σύνθεση της Βάσιας Βασιλείου. Τον Απρίλιο του 2015 κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης, η νέα ποιητική του συλλογή υπό τον τίτλο “Ο άνθρωπος έσπασε”. Ένα βιβλίο αποτελούμενο από 43 (Σαράντα τρία) ποιήματα με ιστορίες για έναν κόσμο που έφυγε χωρίς αντίο. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με την εφημερίδα ΜΕΤΡΟ διατηρώντας στήλη κριτικής βιβλίου για πολλά χρόνια και με την εφημερίδα Ελευθεροτυπία όπου διατηρούσε την μόνιμη στήλη “Νύχτα είναι θα περάσει” στο ένθετο “Βιβλιοθήκη” που κυκλοφορούσε μαζί με την εφημερίδα κάθε Σάββατο. Το βιβλίο του “Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου” ανέβηκε στο Θέατρο Altera Pars τον Απρίλιο του 2011 από την μουσικοχοροθεατρική κολλεκτίβα IlluminArti σε σκηνοθεσία της ομάδας και της Μαρίας Χρονιάρη, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Λίγα Λόγια για την Εκδήλωση

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Κώστας Καλημέρης, κριτικός λογοτεχνίας, και ο Διονύσης Μαρίνος, συγγραφέας. Η Βάσια Βασιλείου, σκηνοθέτης και περφόρμερ, θα οπτικοποιήσει ένα active living poem από το βιβλίο. Από ένα ποίημα -το αγαπημένο τους από το βιβλίο- θα διαβάσουν οι: Δημήτρης-Μήτσος Πουλικάκος, μουσικός, Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, Γιώργος Κοτανίδης, ηθοποιός, Θέκλα Τσελεπή, ραδιοφωνική παραγωγός, Παναγιώτης Γαλανόπουλος, Δήμητρα Αγγέλου και Λίνος Ιωαννίδης, ποιητές, Σαράντης Κορωνάκος (Απόπειρα),Έφη Βενιανάκη (Αιγόκερως), Χρύσα Κουτσιαύτη (Σμίλη),εκδότες, Βασίλης Χατζηιακώβου, εκδότης και υπεύθυνος του Polis Art cafe,Σταύρος Τσιώλης, σκηνοθέτης, Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας, και η αδελφή του Παύλου, Μελίνα Σιδηροπούλου.
Θα ακολουθήσουν μουσικές. Ασπρόμαυρες.

Πληροφορίες για την Εκδήλωση

Θέμα: Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ο άνθρωπος έσπασε
Ημέρα:
Δευτέρα 29 Ιουνίου
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό)
Είσοδος Ελεύθερη

Προηγούμενο άρθροΟ Παίκτης του Φίοντορ Ντοστογέφσκι
Επόμενο άρθροΣτη φωλιά του χρόνου – Προβολή στο ΙΜΚ