Οι εκδόσεις Κίχλη και το Βιβλιοπωλείο-Καφέ Booktalks σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Νικήτα Σινιόσογλου «Αλλόκοτος Ελληνισμός». H παρουσίαση θα γίνει την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017, στις 19:30, στο Βιβλιοπωλείο-Καφέ Booktalks. Το βιβλίο «Αλλόκοτος Ελληνισμός» είναι ένα «δοκίμιο για την οριακή εμπειρία των ιδεών».

Στην εκδήλωση θα συνομιλήσουν η κριτικός λογοτεχνίας και μεταφράστρια Κατερίνα Σχινά και ο συγγραφέας του βιβλίου Νικήτας Σινιόσογλου.

«Κάθε σύστημα ωφελείται αναγνωρίζοντας την ανάγκη παρέκκλισης, ενώ συνάμα τρέμει την υπερβολή της. Μοιραία η αλλόκοτη σκέψη δεν ζει πολύ. Λίγες ιδέες κατορθώνουν να διαφύγουν από τη βία του κανόνα, κι όταν το πετυχαίνουν είναι για λίγο μόνο. Το αλλόκοτο δεν διαλέγεται παρά σημαίνει. Αλλόκοτο είναι ό,τι αντιστέκεται».

Νικήτας Σινιόσογλου

Λίγα λόγια για το δοκίμιο «Αλλόκοτος Ελληνισμός»

Ο «Αλλόκοτος Ελληνισμός» φωτίζει επτά έκκεντρες μορφές της νεοελληνικής πνευματικής ιστορίας, οι οποίες αφοσιώθηκαν με πάθος στις σχέσεις ελληνισμού και χριστιανισμού, Ανατολής και Δύσης και αποτόλμησαν ασυνήθιστους πειραματισμούς με τη νεοελληνική ταυτότητα.

Οι παραγνωρισμένες αυτές αναζητήσεις της ελληνικότητας γεννήθηκαν λίγο πριν και λίγο μετά τα δύο κρίσιμα ιστορικά ορόσημα του ελληνισμού, την πτώση του Βυζαντίου (1453) και τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους (1830), απολήγοντας σε επτά εκδοχές οριακής εμπειρίας των ιδεών στον ευρύτερο ελληνικό χώρο: περιπλάνηση (Κυριάκος Αγκωνίτης), ουτοπία (Πλήθων), εκτοπισμός (Μάρουλλος Ταρχανιώτης), βλασφημία (Χριστόδουλος Παμπλέκης), αίρεση (Θεόφιλος Καΐρης), αλλόκοτο (Παναγιώτης Σοφιανόπουλος), ψευδολογία (Κωνσταντίνος Σιμωνίδης).

Συνδυάζοντας τη μελέτη των πηγών με την ιστορία των ιδεών και τον φιλοσοφικό στοχασμό, το δοκίμιο του Νικήτα Σινιόσογλου χαρτογραφεί μια λησμονημένη μεθόριο της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών, την οποία η κυρίαρχη διανοητική ιστορία αντιμετωπίζει με δυσπιστία και αμηχανία.
Στην παρούσα συγκυρία ακραίας πολιτικής ρευστότητας και ιδεολογικών ανακατατάξεων, τα ανοίκεια άκρα της νεοελληνικής ιστορίας των ιδεών αποκτούν μιαν αναπάντεχη πολιτική σημασία.

Η πορεία του Νικήτα Σινιόσογλου

Ο Νικήτας Σινιόσογλου σπούδασε Φιλοσοφία στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Μονάχου και Cambridge (PhD). Διετέλεσε μεταδιδακτορικός εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας (British Academy Postdoctoral Fellow) στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge και Leverhulme Trust Early Career Fellow στο King’s College London. Έχει διδάξει Φιλοσοφία στην Αγγλία και στην Ελλάδα. Είναι εντεταλμένος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Έχει εκδώσει το βιβλίο «Radical Platonism in Byzantium: Illumination and Utopia in Gemistos Plethon» (Cambridge University Press 2011) Επίσης, «Plato and Theodoret: The Christian Appropriation of Platonic Philosophy and the Hellenic Intellectual Resistance» (Cambridge University Press 2008). Δοκίμια και αφηγηματικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά «Athens Review of Books», «Νέα Εστία», «Δευκαλίων», «Μανδραγόρας», «Οδός Πανός», «(δέ)κατα».

Πληροφορίες για την παρουσίαση

  • Ημερομηνία: Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017
  • Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο-Καφέ Booktalks
  • Διεύθυνση: Αρτέμιδος 47 & Αγίου Αλεξάνδρου 58, Π. Φάληρο
  • Ώρα: 19:30
  • Τηλέφωνο: 21 0980 2520
Προηγούμενο άρθρο10 νέοι ηθοποιοί γιορτάζουν με το Artic την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου
Επόμενο άρθροΗ Evita σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαλισσόβα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά