Η παρουσίαση του βιβλίου Μοτέλ Μορένα έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 8 μ.μ. στην Οικία Κατακουζηνού. Οι εκδόσεις Καστανιώτη και το Ίδρυμα Αγγέλου και Λητώς Κατακουζηνού προσκάλεσαν τον Αλέξη Σταμάτη να μιλήσει για το καινούργιο του μυθιστόρημα. Στην συζήτηση συμμετείχαν η δημοσιογράφος Εριφύλη Μαρωνίτη  και ο συγγραφέας Ίκαρος Μπαμπασάκης. Το αποτέλεσμα έγινε ακόμα πιο εντυπωσιακό καθώς αποσπάσματα του βιβλίου αναγνώστηκαν  από την ηθοποιό Εύα Σιμάτου.

Πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ίδια την ουσία της τέχνης. Τα κύρια πρόσωπα είναι ένα πενταμελής θεατρικός θίασος που αποφασίζει να ολοκληρώσει τον κύκλο των παραστάσεων του σε ένα απομακρυσμένο νησί. Μια σειρά από γεγονότα θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν πως δεν πρόκειται για ένα ταξίδι σαν όλα τα άλλα. Η παράσταση αυτή θα τους φέρει αντιμέτωπους με μια σειρά κινδύνων που απειλούν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. Ολόκληρο το βιβλίο Μοτέλ Μορένα βασίζεται στις ανατροπές που διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον.

Το Θέμα: Έμπνευση ή Επιλογή;

Ο Αλέξης Σταμάτης δεν πιστεύει στον όρο έμπνευση. Οι δημιουργοί δεν διαμορφώνουν τις ιδέες τους έτσι ξαφνικά. Η συγγραφή αρχίζει από μια ταπεινή ιδέα γύρω από την οποία πλέκεται η δράση. Το αρχικό πλάνο δεν ακολουθείται πάντα πιστά. Οι συνθήκες επηρεάζουν και μεταβάλλουν τις συγγραφικές επιλογές. Οι ήρωες του βιβλίου του παρασύρονται από τη δράση και αποκτούν τη δική τους υπόσταση χωρίς αυτή να προδιαγράφεται από τον ίδιο.

Ο συγγραφέας δηλώνει πως έχει επηρεαστεί σημαντικά από το θέατρο. Μια θεατρική παράσταση βρίσκεται συνέχεια σε εξέλιξη. Το ίδιο και ένα μυθιστόρημα το οποίο μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή μέχρι να λάβει την τελική του μορφή. Η έντονη ζωντάνια και δραματικότητα του μυθιστορήματος οφείλεται στο γεγονός πως είχε ξεκινήσει ως ένα θεατρικό έργο μέσα στο οποίο θα ερχόταν σε σύγκρουση η πραγματικότητα με την αναπαράστασή της.

Η επιλογή του θέματος στο βιβλίο Μοτέλ Μορένα δεν είναι τυχαία. Είναι η προσπάθεια του Αλέξη Σταμάτη, μέσα από τους αγώνες του πρωταγωνιστή του ο οποίο είναι θεατρικός συγγραφέας, να δείξει πως η τέχνη αποτελεί την μοναδική ασπίδα έναντι της αλλοτρίωσης. Το τέλος του πολιτισμού πλησιάζει και η σωτηρία του είναι η ύψιστη προτεραιότητα. Η προσφορά αυτή δεν γίνεται μόνο για χάρη της τέχνης, αλλά βοηθάει τον ίδιο τον άνθρωπο να μετουσιώσει τον πόνο του και να συνεχίσει να μάχεται για τη ζωή. Πρέπει να σημειωθεί πως το τέλος του πολιτισμού είναι καθαρά τεχνικό. Ο πολιτισμός δεν πρόκειται ποτέ να χαθεί γιατί με κάθε παράσταση ζωντανεύει ξανά.

Η τέχνη αποτελεί, άλλωστε, μία πανάρχαια ανάγκη. Η ιστορία της ανθρωπότητας και η ιστορία της τέχνης βαδίζουν παράλληλα. Η βία μπορεί να επικρατήσει μονάχα όταν κατασταλεί ο πολιτισμός ο οποίος αποτελεί έναν υπεραιώνιο σύμμαχο.

Μέσα από το βιβλίο Μοτέλ Μορένα συγκρίνεται η αξία της τέχνης, η οποία μετουσιώνει ανθρώπινες εμπειρίες, με αυτή των ίδιων των εμπειριών. Ο θίασος βρίσκεται αντιμέτωπος με τους κατοίκους ενός νησιού που φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως ανάγκη την τέχνη. Οι καλλιτέχνες δεν παύουν να υπερασπίζονται την τέχνη τους, όμως, γεγονός που οδηγεί σε κλιμακούμενες εντάσεις και στην οριστική ρήξη.

Η τέχνη σήμερα

Η σημερινή εποχή ταλανίζεται από τόσο σοβαρά ζητήματα που την οδηγούν να παλεύει να διασώσει τα αυτονόητα. Μέχρι τώρα οι εχθροί της ανθρωπότητας και του πολιτισμού ήταν ορατοί, είχαν όνομα και υπόσταση. Τώρα ο εχθρός της κοινωνίας είναι αόρατος και μόνο η τέχνη είναι αυτή που μπορεί να προσδιορίσει και να προσάψει στον άνθρωπο αξία. Ο άνθρωπος, μέσω της τέχνης, μπορεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά του. Οφείλει να εξετάσει το παρελθόν του όχι με μια νοσταλγική ματιά αλλά θέτοντας μέσα από αυτό τις βάσεις για να κτίσει ένα πιο σταθερό μέλλον. Η προϋπόθεση βέβαια είναι να κτίζει χωρίς να αφήνει χαλάσματα στο πέρασμά του.

Στην πραγματικότητα ο εχθρός της τέχνης και του ανθρώπου είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Η απληστία τού δημιουργεί μια ψευδαίσθηση δύναμης και υπεροχής έναντι του ίδιου του του είδους αλλά και της φύσης. Ξεχνά πως είναι ένα πλάσμα με αδυναμίες. Αυτή η έλλειψη επίγνωσης μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.

Ο ρόλος της τέχνης σε όλα αυτό είναι η εγγενής ιδιότητά της να αναπαριστά  τα ανθρώπινα πάθη. Ο άνθρωπος, μέσω αυτής, έρχεται αντιμέτωπος με καταστάσεις που υπάρχει πιθανότητα να βιώσει στην καθημερινότητά του και προετοιμάζεται να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά. Η τέχνη, όπως και το βιβλίο Μοτέλ Μορένα, μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης η οποία στην πραγματικότητα είναι αδυσώπητη.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Αλέξης Σταμάτης, συγγραφέας του βιβλίου Μοτέλ Μορένα, γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ και παρακολούθησε τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών της Αρχιτεκτονικής και του Κινηματογράφου στο Λονδίνο. Το συγγραφικό του έργο απλώνεται σε εικοσιπέντε βιβλία. Ενώ, μέρος αυτού έχει μεταφραστεί σε εννιά γλώσσες.

Διδάσκει Δημιουργική Γραφή στο Κολέγιο Αθηνών-Ψυχικού και γράφει κριτική λογοτεχνίας στην εφημερίδα Τα Νέα.

Το πρώτο του μυθιστόρημα, Ο έβδομος ελέφαντας, εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπαρ Φλωμπέρ εκδόθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η Αμερικάνικη φούγκα κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας του Αμερικανικού Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Τεχνών και εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τον εκδοτικό οίκο Etruscan Press. Το πρώτο του παιδικό μυθιστόρημα, Ο Άλκης και ο λαβύρινθος, τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

Για την ποιητική συλλογή του Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων τού απονεμήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων το Βραβείο Ποίησης στη μνήμη Νικηφόρου Βρεττάκου.

Θεατρικά του έργα έχουν ανέβει στο «Θέατρο Άττις» (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας της Αθήνας), στο «Southbank Centre» του Λονδίνου, στο «Θέατρο Τέχνης», στο «Ίδρυμα Κακογιάννης», στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» και στο «Θέατρο Χώρα».

Πληροφορίες για το βιβλίο Μοτέλ Μορένα

Συγγραφέας: Αλέξης Σταμάτης
Εκδότης: Καστανιώτη
Χρονολογία Έκδοσης:  Οκτώβριος 2017
Αριθμός σελίδων:  352
ISBN: 978-960-03-6263-3

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο ΕΔΩ
Προηγούμενο άρθρο«Death Wish»: το ριμέικ της ταινίας από τον Ιλάι Ροθ έρχεται
Επόμενο άρθροΟ Λαβύρινθος των Πνευμάτων του Κάρλος Ρουίθ Θαφόν