Οι επιβάτες, το έργο του Βραζιλιάνου Flavio Goldman, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έκανε πρεμιέρα τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στο Studio Μαυρομιχάλη. Το συγκεκριμένο έργο, που επιχειρεί να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Βραζιλία, καταπιάνεται με ένα σύγχρονο σχήμα, τη σχέση ψυχοθεραπευτή – θεραπευόμενου, επαναπροσδιορίζοντας τα πλαίσια μέσα στα οποία αυτή αναπτύσσεται συνήθως.  Στη σκηνή του Studio Μαυρομιχάλη, παρακολουθούμε, πώς αυτή η σχέση επηρεάζεται και εξελίσσεται κάτω από συνθήκες που διαταράσσουν την μέχρι πρότινος ισορροπία των δυο ατόμων. Με αφορμή την παράσταση, την οποία σκηνοθετεί ο Φίλιππος Μέντες Λάζαρης, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, εις εκ των δυο ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, μας μιλάει για το έργο του Goldman και μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις του επάνω στο κείμενο και τα θέματα τα οποία αυτό πραγματεύεται. Η παράσταση θα παίζεται στο Studio Μαυρομιχάλη μέχρι τις 30/5.


Μάνια Βορεάκου: – Πείτε μας δυο λόγια για την παράσταση «Οι επιβάτες» που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη.

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Η παράσταση αφηγείται την ιστορία ενός ψυχαναλυτή και του ασθενή του, οι οποίοι εγκλωβίζονται στο ασανσέρ λίγο πρίν φτάσουν στο ιατρείο του ψυχαναλυτή, για να ξεκινήσουν την συνεδρία τους. Αυτό το γεγονός θα γίνει η αφορμή για να βγούν στην επιφάνεια, σκέψεις αλλά και συμπεριφορές πρωτόγνωρες και για τους δύο. Το ασανσέρ σηματοδοτεί για τους ήρωες μία «αρένα» μάχης για την επιβίωση του ισχυροτέρου.

«Οι Επιβάτες» του Flavio Goldman στο Studio Μαυρομιχάλη.
«Οι Επιβάτες» του Flavio Goldman στο Studio Μαυρομιχάλη.

Μάνια Βορεάκου: – Στην παράσταση «…αναδεικνύονται οι ομοιότητες ανάμεσα στο θέατρο και την ψυχαναλυτική διαδικασία». Με ποιο τρόπο αντιλαμβανόμαστε αυτές τις ομοιότητες;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Μέσα απ´ το σκηνικό εύρημα του εγκλεισμού σε έναν περιορισμένο χώρο, τα πρόσωπα βρίσκουν την ευκαιρία να μιλήσουν με ειλικρίνεια, να αποκαλύψουν τους φόβους τους και τις πιο μύχιες επιθυμίες τους. Το σοκ που υφίστανται οι ήρωες του έργου γίνεται η αφορμή για να ανακαλύψουν τον πραγματικό εαυτό τους. Το στοιχείο του σοκ από όσο γνωρίζω είναι ένα «εργαλείο» που χρησιμοποιείται από αρκετούς ψυχαναλυτές για να ξεκλειδώσουν τον ασθενή. Το ενδιαφέρον στο συγκεκριμένο έργο είναι ότι το βιώνουν ταυτόχρονα λόγω των συνθηκών και ο ασθενής αλλά και ο ψυχαναλυτής του.

Μάνια Βορεάκου: – Με ποιο τρόπο επηρεάζει ο εγκλεισμός τα όρια της σχέσης θεραπευτή – θεραπευόμενου;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Όσο προχωράει η δράση του έργου τα όρια της σχέσης μεταξύ του Ψυχαναλυτή και του Ασθενή του χάνονται εντελώς. Ο Αναλυτής γίνεται αναλυόμενος. Η ανισορροπία που προκαλεί στην σχέση τους, ο εγκλεισμός, αποτελεί για μένα προσωπικά, ένα απ´τα πιο γοητευτικά στοιχεία του έργου.


Μάνια Βορεάκου: – Βλέπουμε στο έργο, πώς επηρεάζεται τελικά η σχέση των δυο ανθρώπων ύστερα από το συμβάν; Επανέρχεται στο πρότερό της επίπεδο ή υφίσταται ολική αλλαγή;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Ναι το βλέπουμε καθαρά. Τώρα το αν επανέρχεται στο πρότερό της επίπεδο ή όχι, δεν μπορώ να το πώ γιατί αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «κλειδί» για το τέλος του έργου .

Μάνια Βορεάκου:- Τι συνέπειες μπορεί να έχει κατά τη γνώμη σας, ο επαναπροσδιοριμός των σχέσεών μας στη ζωή, όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Ένα ακραίο γεγονός που μπορεί να συμβεί στην ζωή μας μπορεί να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους ή να μας βγάλει στην επιφάνεια το χειρότερο κομμάτι του εαυτού μας. Εξαρτάται πάντα απ´τις συνθήκες, και από τα αποθέματα υπομονής και πίστης που κρύβουμε μέσα μας.

Μάνια Βορεάκου: – Όντας ένας υπηρέτης του θεάτρου, πιστεύετε πως το θέατρο μπορεί να αποτελέσει ένα είδος ψυχοθεραπείας; Πόσο ευεργετικός είναι ο ρόλος του για την κοινωνία πλέον;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Το Θέατρο είναι το ψυχαναλυτικό «ντιβάνι» της ανθρώπινης κοινωνίας . Η σκηνή λειτουργεί σαν ένας μεγεθυντικός φακός, που μας φανερώνει τους φόβους και τις επιθυμίες μας.

Μάνια Βορεάκου: – Ποιο είναι για εσάς το πιο σημαντικό στοιχείο, το «απόσταγμα» του κειμένου του Flavio Goldman;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Ο σεβασμός της διαφορετικότητας του άλλου.

Μάνια Βορεάκου: – Τι θα πάρει μαζί του ο θεατής, φεύγοντας από την παράσταση;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Ελπίζω μια ευχάριστη ανάμνηση.

Μάνια Βορεάκου: –  Η παράσταση «Οι επιβάτες», ανεβαίνει για έναν περιορισμένο αριθμό παραστάσεων. Ποια είναι τα επόμενα θεατρικά σας σχέδια;

Αλέξανδρος Σωτηρίου: – Οι επιβάτες θα παίζονται στο Studio Μαυρομιχάλη μέχρι και τις 30/05. Υπάρχουν κάποιες σκέψεις και συζητήσεις, αλλά ακόμα δεν είναι κάτι επίσημο. Ελπίζω να μου δοθεί ξανά η ευκαιρία να συνεργαστώ με ανθρώπους που εκτιμώ και σέβομαι, όπως έγινε με τους “Επιβάτες” του Flavio Goldman. Σας ευχαριστώ πολύ.

Οι Επιβάτες
Ο Αλέξανδρος Σωτηρίου και ο Στέλιος Ξανθουδάκης πρωταγωνιστούν στην παράσταση «Οι Επιβάτες».
Πληροφορίες για την παράσταση Οι Επιβάτες του Flavio Goldman
Προηγούμενο άρθροΑπεβίωσε ο ηθοποιός Roger Moore σε ηλικία 89 ετών
Επόμενο άρθροΤα 12 Κουπέ, 7ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών – Το πρόγραμμα στο Τρένο στο Ρουφ