Ο Αλέξανδρος Παύλου έκανε την πρώτη του συγγραφική απόπειρα το 2016 και από τότε έχει «δοκιμαστεί» σε πολλά διαφορετικά συγγραφικά είδη. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Bookstars το πέμπτο βιβλίο του, με τίτλο «Οδός Μεταμορφώσεως – Ζήσε τον κόσμο Περπατώντας».

Δύο χρόνια μετά την έκδοση του τέταρτου βιβλίου του (8 Ημέρες Έρωτα | Bookstars, 2019) ο Αλέξανδρος Παύλου αποφασίζει να καταπιαστεί στο νέο του έργο με την (πολλές φορές) αθέατη πλευρά της ζωής. Τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν, αλλά κανείς δεν θα τα δει – μάθει αν δεν περιπλανηθεί ο ίδιος στους δρόμους του κόσμου αυτού.

Η «Οδός Μεταμορφώσεως – Ζήσε τον κόσμο Περπατώντας» έχει σκοπό να προβληματίσει τον αναγνώστη σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, ώστε να το κατανοήσει, μέσα από πραγματικές, -αλλά και φανταστικές- ιστορίες που άκουσε, βίωσε ή έπλασε ο συγγραφέας και θέλησε να μοιραστεί. Το βασικό συστατικό της ψυχικής ηρεμίας είναι η κατανόηση του «δεν είμαστε μόνοι». Το έργο αυτό, είναι μια ευαίσθητη ματιά σε θέματα όπως η συνύπαρξη, η αποδοχή και η κατανόηση των γύρω.

Ο Αλέξανδρος Παύλου μιλά στο Artic.gr για την έμπνευση του νέου του βιβλίου, την ανάγκη του «συνυπάρχειν» και του να ζήσουμε τον κόσμο «περπατώντας κι όχι κοιτώντας τον», ενώ εξηγεί ποια είναι η «Οδός Μεταμορφώσεως» για τον καθένα μας…

Αλέξανδρος Παύλου | «Οδός Μεταμορφώσες-Ζήσε τον Κόσμο Περπατώντας»

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Bookstars το πέμπτο βιβλίο σας με τίτλο «Οδός Μεταμορφώσεως-Ζήσε τον Κόσμο Περπατώντας». Τι σας οδήγησε στη συγγραφή του εν λόγω βιβλίου τη δεδομένη χρονική στιγμή;

Αλέξανδρος Παύλου: – Η συγγραφή του βιβλίου ξεκίνησε πριν τον κορονοϊό το 2019 και προστέθηκε μια ιστορία που έζησα αυτό το – παράξενο για όλους – καλοκαίρι του 2020. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η πανδημία έκανε το βιβλίο να μοιάζει ακόμα πιο επίκαιρο ως προς το μήνυμά του που δεν είναι άλλο απ’ το ότι «είναι αναγκαίο πια, να κλείσουμε την τηλεόραση και να ζήσουμε τον κόσμο περπατώντας τον κι όχι κοιτώντας τον».

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν «οδηγό κοινωνικής επιβίωσης» όσον αφορά τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συνύπαρξη, την αποδοχή και την κατανόηση των γύρω, σαν αυτόν που έδωσαν στον «κουραστικό ερημίτη» της ομώνυμης ιστορίας του βιβλίου;

Αλέξανδρος Παύλου: – Η αλήθεια είναι πως ο «κουραστικός ερημίτης» είναι μια αντιπροσωπευτική ιστορία για το  νόημα του βιβλίου. Δεν θα χαρακτήριζα το βιβλίο ως «οδηγό» διότι και εγώ ο ίδιος ακόμα δεν ξέρω πολλές φορές πού βαδίζω. Σίγουρα είναι μια προσπάθεια, όμως, να εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ, πως δεν είμαστε μόνοι σ’ αυτόν το πλανήτη και μια οργανωμένη κοινωνία έχει ανάγκη από ανθρώπους που είναι κοινωνικοί (με όλες τις ερμηνείες της λέξης), δεν γίνεται αλλιώς.

Η «Οδός Μεταμορφώσεως» αποτελείται από πραγματικές –αλλά και φανταστικές- ιστορίες που ακούσατε, βιώσατε ή πλάσατε ο ίδιος. Τα όρια πραγματικού και φανταστικού είναι σκοπίμως δυσδιάκριτα στο βιβλίο;

Αλέξανδρος Παύλου: – Ναι, οι άνθρωποι έχουμε μεταφράσει το φανταστικό ως κάτι άπιαστο και με τον τρόπο μου ήθελα να δείξω πως δεν είναι. Αν κάποιος στο βιβλίο δεν μπορεί να ξεχωρίσει τις φανταστικές ιστορίες απ’ τις πραγματικές, τότε είναι – και είμαι – στο σωστό δρόμο.

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουμε παγιδευτεί στην ψευδαίσθηση της αθανασίας.»

Η συνύπαρξη αποτελεί έναν βασικό θεματικό άξονα του βιβλίου. Κατά πόσο κατανοούν σήμερα οι άνθρωποι τη σημασία και την αναγκαιότητα του ότι «δεν είμαστε μόνοι»; Τι τους «απομακρύνει» από την κατανόηση αυτή;

Αλέξανδρος Παύλου: – Η απογοήτευση είναι ο βασικός λόγος της απομάκρυνσης των ανθρώπων απ’ τη δημιουργία σχέσεων. Κάθε απόρριψη, κακή συμπεριφορά, λήξη σχέσης, είναι ακόμα ένα βήμα προς την θωράκιση μέσα σ’ ένα καβούκι ατομικισμού. Ζούμε στον αιώνα του ατομικισμού, άλλωστε, που προωθεί την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον οποιονδήποτε εκτός των υλικών αγαθών. Η σημασία της συνύπαρξης είναι τεράστια διότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν πάθη, να κάνουν λάθη, να έχουν αδυναμίες, αλλά είναι το μόνο που έχουμε. Όλα τα υπόλοιπα είναι εικονικές στιγμές χαράς και διαρκούν ελάχιστα.

Οδός Μεταμορφώσεως - Αλέξανδρος Παύλου
«Οδός Μεταμορφώσεως – Ζήσε τον Κόσμο Περπατώντας», το βιβλίο του Αλέξανδρου Παύλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Bookstars

Ποια είναι η «οδός Μεταμορφώσεως» για τον καθένα τελικά και πόσοι παίρνουν το ρίσκο να τη διαβούν;

Αλέξανδρος Παύλου: –  Πρόσφατα είδα μια Βελγική ταινία που λέγεται «Η ολοκαίνουρια καινή διαθήκη» του Jaco Van Dormael. Στο φιλμ αυτό οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν τη ζωή που επιθυμούσαν μόνο αφού έμαθαν πόσος χρόνος ζωής τους απέμενε. Δυστυχώς, οι περισσότεροι έχουμε παγιδευτεί στην ψευδαίσθηση της αθανασίας. Υπάρχει μια έκφραση που αποδίδεται στον Βούδα: «Το πρόβλημα είναι πως νομίζουμε ότι έχουμε χρόνο». Η «Οδός Μεταμορφώσεως», λοιπόν, είναι η ζωή που ονειρεύεται ο καθένας όταν κοιτά ένα ηλιοβασίλεμα στις Κυκλάδες.

«Η «Οδός Μεταμορφώσεως», λοιπόν, είναι η ζωή που ονειρεύεται ο καθένας όταν κοιτά ένα ηλιοβασίλεμα στις Κυκλάδες.»

Πέραν των διαφόρων διάσημων συγγραφέων, όπως ο Μπουκάι, Χέμινγουέϊ, Γκιμπράν, κ.ά των οποίων αποφθέγματα παρατίθενται στο βιβλίο σας, ποιες είναι οι κύριες λογοτεχνικές επιρροές σας;

Αλέξανδρος Παύλου: – Η αλήθεια είναι πως με εκφράζουν περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο βιβλία για τη φιλοσοφία, την ιστορία και την ψυχολογία των μαζών. Η λογοτεχνία δεν είναι απ’ τις κύριες αναγνωστικές επιλογές μου. Αν αποφασίσω, όμως, να διαβάσω κάποιον λογοτέχνη, θα προτιμήσω τον Πόε, τον Ντοστογιέφσκι, τον Γκόγκολ και τον Τομ Ρόμπινς.  

Τι θα θέλατε, ιδανικά, να προσλάβει ο αναγνώστης αφού διαβάσει την «Οδό Μεταμορφώσεως»;

Αλέξανδρος Παύλου: – Θα ήθελα να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να πει: «Μήπως ο κόσμος δεν είναι και τόσο άσχημος τελικά;» Να πάρει το παλτό του και να περπατήσει στο κέντρο της πόλης του μια τυχαία χειμωνιάτικη Δευτέρα στις 12 το βράδυ (μετά τη λήξη του lockdown).

Πληροφορίες για το βιβλίο

  • Τίτλος: «Οδός Μεταμορφώσεως – Ζήσε τον Κόσμο Περπατώντας»
  • Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παύλου
  • Εκδόσεις: Bookstars-Free Publishing
  • Σελίδες: 106
  • Κυκλοφορία: 2021
  • ISBN: 9789605714109
  • Διαστάσεις: 14Χ21εκ.
  • Παραγγελίες: Bookstars.gr

 

Διαβάστε περισσότερα για την Λογοτεχνία και το βιβλίο εδώ

 

Προηγούμενο άρθρο«Nomadland» της Κλόι Ζάο: Ανθρώπινες ζωές σε κίνηση
Επόμενο άρθρο«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα»: η ιστορία μιας αντίστασης.
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.