O Alexandre Desplat έρχεται Στις 9 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά, στη δεύτερη πατρίδα του, την Ελλάδα, για μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο με τη συνοδεία της 100μελους Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ο Αlexandre Desplat ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους συνθέτες κινηματογραφικής μουσικής έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία. Φέτος, μετά την 8η φορά που προτάθηκε για Oscar, η Ακαδημία τελικά του απένειμε το «χρυσό αγαλματίδιο», για την εκπληκτική μουσική του στη ταινία: The Grand Budapest Hotel (σε σκηνοθεσία Wes Anderson. Ο Desplat, γεννήθηκε στο Παρίσι το 1961 από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία 5 ετών και μεγάλωσε ακούγοντας μεγάλους Γάλλους μουσουργούς, όπως οι Ravel και Debussy, καθώς και jazz μουσική. Φανατικός cinephile, ο ίδιος, σπούδασε δίπλα σε πολύ σημαντικούς συνθέτες με κορυφαίο τον μεγάλο Έλληνα, Ιάννη Ξενάκη!

Η κατάκτηση του Hollywood ξεκίνησε το 2003, όταν έγραψε την μουσική της ταινίας «Το κορίτσι με το μαργαριτένιο σκουλαρίκι» (με την Scarlett Johansson και τον Colin Firth), που αμέσως προτάθηκε για τα 3 πιο σημαντικά βραβεία: Golden Globe, British Academy of Film and Television Arts και European Film Awards!

 

Συνέχισε δίνοντας “συναίσθημα” στις πιο σημαντικές ταινίες των τελευταίων ετών όπως οι παρακάτω:

Syriana (George Clooney, Matt Damon)
The Curious Case of Benjamin Button (Brad Pitt, Cate Blanchett)
Harry Potter and the deathly hallows μέρος 1ο
The Ides of March (George Clooney, Philip Seymour Hoffman)
Argo (Ben Affleck)
Godzilla (Aaron Taylor-Johnson, Juliette Binoche)
The Imitation Game (Benedict Cumberbatch, Keira Knightley)

Συνολικά ο Desplat έχει γράψει την μουσική για περισσότερες απο 40 ταινίες και έχει κερδίσει τα εξήςβραβεία:
1 Oscar (προτάθηκε 8 φορές)
1 Golden Globe (προτάθηκε 7 φορές)
2 British Academy Film (προτάθηκε 7 φορές)
2 Grammy (προτάθηκε 6 φορές)
3 Cezar (προτάθηκε 8 φορές)

Ποιος είναι ο ελληνικής καταγωγής Alexandre Desplat;

O ελληνικής καταγωγής συνθέτης Alexandre Desplat κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης πρωτότυπης μουσικής για την ταινία “The Grand Budapest Hotel” ενώ είχε προταθεί στην ίδια κατηγορία και για την ταινία “Imitation Game”.
Ήταν η 8η φορά στην καριέρα του που ο Γάλλος δημιουργός είχε προταθεί για το χρυσό αγαλματίδιο, ενώ η νίκη του θεωρείται έκπληξη καθώς ο Γιόχαν Γιόχανσον ήταν σύμφωνα με τα προγνωστικά ο επικρατέστερος στην κούρσα για την ταινία H Θεωρία των Πάντων.
“Ένα Όσκαρ είναι ένα Όσκαρ. Πρόκειται για τη σημαντικότερη επιβράβευση που μπορεί να ονειρευτεί ένας δημιουργός του κινηματογράφου. Νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα”, δήλωσε ο 53χρονος Desplat από τα παρασκήνια, αφού έλαβε το βραβείο.

 

Alexandre Desplat
Alexandre Desplat

Ο Alexandre Desplat γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1961 στο Παρίσι, από μητέρα Ελληνίδα και πατέρα Γάλλο, με καταγωγή από τους Έλληνες της Σμύρνης. Ξεκίνησε να παίζει πιάνο σε ηλικία πέντε ετών και αργότερα συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική, κάνοντας μαθήματα τρομπέτας και φλάουτου. Αγαπημένοι του συνθέτες ήταν ο Μαξ Στάινερ και ο Μορίς Ζαρ, όμως οι ταινίες που του έδωσαν τη μεγάλη έμπνευση και τον οδήγησαν στην απόφαση να ασχοληθεί με το σινεμά ήταν τα «101 σκυλιά της Δαλαματίας» και «Το βιβλίο της ζούγκλας».
Η καλύτερη στιγμή στη μέχρι τώρα καριέρα του, είναι η δημιουργία της μουσικής για την ταινία «Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι», με τη Σκάρλετ Γιόχανσον, το 2003. Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες σε πολυβραβευμένες παραγωγές, όπως ο Στίβεν Φρίαρς, ο Ανγκ Λι, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Ρόμαν Πολάνσκι και ο Τομ Χούπερ.
Στο βιογραφικό του ανήκουν, επίσης, η μουσική σύνθεση για την 7η και 8η ταινία του «Χάρι Πότερ», ενώ έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, με τον οποίο γνωρίστηκαν στη «Συριάνα». Ακολούθως, ο Κλούνεϊ τον επέλεξε και για τη μουσική του φιλμ «Αι ειδοί του Μαρτίου» και για την τελευταία του ταινία, «The monuments men».
Παράλληλα, να σημειωθεί πως ο Desplat δεν είναι ο μόνος Έλληνας που βραβεύτηκε στα Όσκαρ, καθώς ο επίσης ελληνικής καταγωγής είναι Aλεξάντερ Ντινελάρης βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου για την ταινία Birdman, μαζί με τους Aλεχάντρο Ιναρίτου, Νίκολας Γιακομπόνε και Αρμάντο Μπο.

 

Προπώληση Εισιτηρίων

Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε από : Viva.gr, 11876, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, SEVEN SPOTS, IANOS, RELOAD και MEDIA MARKT.

Τιμές εισιτηρίων

Φοιτητικό – Ανέργων : 10€

Άνω Διάζωμα : 23€

Ζώνη Γ’ : 30€ 

Ζώνη Β’ : 40€

Ζώνη Α’ : 50€

Διακεκριμένη Ζώνη / VIP : 65€ 

Πληροφορίες

Alexandre Desplat

Ημερομηνίες Παραστάσεων : 9 Σεπτεμβρίου 2015

Έναρξη : 21:00

Χώρος – Αίθουσα : Ωδείο Ηρώδου του Αττικού – ΧΑΡΤΗΣ ΕΔΩ

Είδος εκδήλωσης : Μουσική

 

Προηγούμενο άρθροJoy – Η πολυαναμενόμενη συνταγή της επιτυχίας
Επόμενο άρθροΗ Ευανθία Ρεμπούτσικα στο Βεάκειο Θέατρο
Ελευθερία Ζάβαλη
Είμαι η Ελευθερία Ζάβαλη, συνθέτις, πιανίστα/ερμηνεύτρια, δασκάλα, μουσικός παραγωγός και άλλα πολλά στο τομέα της μουσικής μα και άλλων τεχνών. Είμαι τυχερή διότι η οικογένειά μου αφουγκράστηκε την κλίση μου για τη μουσική απ'όταν ήμουν παιδί και φρόντισε για την αντίστοιχη μουσική μου κατάρτιση και παιδεία. Η αγάπη μου για τη μουσική και τις τέχνες δε περιορίζονται μόνο στη προσωπική μου διάκριση αλλά και στη διάκριση όλων των νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Κάπως έτσι βρέθηκα και εγώ στο artic.gr, να προσθέτω το δικό μου λιθαράκι στο χώρο των τεχνών και ειδικότερα της μουσικής. Let's spread art around the world!! :)