Το εμβληματικό έργο του Ζαν Ζενέ, που οδήγησε τον συγγραφέα στην παγκόσμια αναγνώριση, παρουσιάζεται στο θέατρο Αποθήκη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τις Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή και Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η κυρία ντύνεται από την υπηρέτριά της. Η κυρία είναι ακατάδεχτη, η υπηρέτρια δουλοπρεπής. Και οι δύο χλευάζονται μεταξύ τους, η δούλα χαστουκίζει την κυρία. Ξαφνικά χτυπάει ένα ξυπνητήρι και όλη η σκηνή καταρρέει. Αποκαλύπτεται πως η κυρία δεν είναι καθόλου κυρία αλλά η μια από τις δύο δούλες , που παίζουν το παιχνίδι της κυρίας και της δούλας, όταν η κυρία τους απουσιάζει…

Έτσι ξεκινούν «Οι Δούλες» που από το 1947, όταν ανέβηκαν για πρώτη φορά στο Παρίσι και μέχρι σήμερα, έχουν μεταφραστεί και παρασταθεί αμέτρητες φορές στις θεατρικές σκηνές όλου του κόσμου, αποδεικνύοντας την αντοχή του έργου στον χρόνο.

Ένα αριστουργηματικό κείμενο, που το χαρακτηρίζει ο δεξιοτεχνικός χειρισμός της γλώσσας μέσα από μια έντονα ποιητική φόρμα. Η εναλλαγή των ρόλων, οι σχέσεις εξουσίας και υποταγής, η αγωνία για την κυριαρχία απέναντι στον άλλον, οι ταξικές διαφορές που αποδεικνύονται αγεφύρωτες, ο ερωτισμός και η εξάρτηση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα αγωνίας και σασπένς, μέσα από τον συνδυασμό ονείρου και πραγματικότητας, επιθυμίας και αυτοτιμωρίας, άρνησης αλλά και αποδοχής του απαράβατου κανόνα της ζωής.

Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, που υποδύεται την Κυρία-«είδωλο της καλής ζωής, της της ομορφιάς και της ελευθερίας», δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι«παιδί» του Καρόλου Κουν και απόφοιτος του Θεάτρου Τέχνης, με μία αξιόλογη, 40χρονη πορεία στο θέατρο.

Η ίδια μιλά στο Artic.gr για την επαφή της με το έργο του Ζενέ, για το θέμα της εξουσίας, την προσέγγιση του ρόλου της Κυρίας με τη βοήθεια του Γιώργου Σκεύα και την προσδοκία της να ιδρυθεί μία Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών στην Ελλάδα.

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου | Συνέντευξη

Λυδία: – Στις «Δούλες», που γράφονται το 1947 με αφόρμηση από ένα αληθινό περιστατικό στη Γαλλία της δεκαετίας του 1930, ο Ζενέ σκιαγραφεί την πολυσύνθετη σχέση που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ εξουσιαζόμενου και εξουσιαστή. Ποια μηνύματα απηχεί το κείμενο για την εξουσία και τη διαχείριση της διαχρονικά;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Η σχέση αυτών που έχουν την εξουσία με αυτούς που εξουσιάζονται, έχει την μορφή ενός ισχυρού νήματος αλληλεξάρτησης που τους συνδέει.

Δεν είναι ζήτημα εποχής, ούτε είδους εξουσίας. Ο γονιός, ο δάσκαλος, ο εργοδότης, ο πρωταγωνιστής, ο πλούσιος, ο εξυπνότερος κλπ, μπορεί να έχει την εξουσία, αλλά για να αποδώσει καρπούς πρέπει να βρει τον τρόπο να την χειριστεί επιτυχώς.

Το νήμα της σχέσης αλληλεξάρτησης καταστρέφεται όταν υπάρχει κατάχρηση εξουσίας!
Ας έχουμε όλοι μας τον νου μας λοιπόν όταν μας δοθεί η εξουσία, πώς θα την διαχειριστούμε;!

Λυδία: – Στην παράσταση υποδύεστε το ρόλο της Κυρίας. Πώς η λατρεία της Κλαιρ και της Σολάνζ για τη λατρεμένη Κυρία τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον απόλυτο φθόνο, τις οδηγεί τελικά στην ταύτιση με το είδωλο τους;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Υπάρχει Επιθυμία ταύτισης με την Κυρία τους. Δεν θα την καταφέρουν ποτέ! Η Κυρία ως είδωλο της καλής ζωής, της ομορφιάς και της ελευθερίας!
Αυτό γνωρίζουν, στον κλειστό βίο τους, ως ξεχωριστό και ανώτερο από τις ίδιες.
Την αγαπούν και την ζηλεύουν.

Ας κοιτάξουμε στα social media με τι πάθος ο κόσμος “καταναλώνει” σήμερα ατελείωτες πληροφορίες για “τις ζωές των άλλων” λατρεύοντας και διαλύοντας τις διασημότητες πάσης φύσεως!

Λυδία: – Ο Ζενέ αναφέρει στην περιγραφή των επιδιώξεων του στις «Δούλες»: «[…] με λίγα λόγια, να κάνω τους ήρωες πάνω στη σκηνή απλές μόνον μεταφορές των όσων αντιπροσωπεύουν…».Πώς μπορούν λοιπόν οι τρεις αυτές ηρωίδες να ειδωθούν μόνο φαινομενικά ως χαρακτήρες, ενώ στην ουσία αποτελούν σκέτα σύμβολα, «αντανακλάσεις σ’ ένα καθρέφτη»;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Αγαπητέ μου κύριε Ζενέ… δεν υπάρχει “απλή μεταφορά” όταν καταλαμβάνουν την σκηνή ζωντανοί ηθοποιοί. «Οι Δούλες» είναι κείμενο ποιητικής έξαρσης! Φυσικά και δεν ψάχνουμε να στηρίξουμε χαρακτήρες! Αλλά τα “σκέτα σύμβολα” και τις “αντανακλάσεις” τα αποδίδουν καλύτερα άλλες τέχνες, όπως ας πούμε η ζωγραφική!

Η διαχείριση του ποιητικού λόγου, ο έντεχνος λόγος σας και η θεατρικότητα στην κίνηση μας είναι “οι μάσκες” που μας απομακρύνουν από το ρεαλιστικό παίξιμο!

«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα στο Θέατρο Αποθήκη
«Οι Δούλες» του Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα στο Θέατρο Αποθήκη | Πρωταγωνιστούν: Αμαλία Καβάλη, Αγγελική Παπαθεμελή, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Λυδία: – Ποιο ρεπερτόριο σας αρέσει και ποια έργα σας αφορούν περισσότερο; Ήταν η «Δούλες» ένα από αυτά;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Αγαπώ πολύ το κλασσικό ρεπερτόριο κι εγώ δουλέψει επί 40 χρόνια σε αυτό, με οδηγούς τους πρωτοπόρους σκηνοθέτες της εποχής μου.

Μου αρέσουν γενικώς τα έργα του Ζαν Ζενέ και τον πρωτογνώρισα παίζοντας στους «Νέγρους» στο Θέατρο Τέχνης στις διπλωματικές μας εξετάσεις.

Είμαι επίσης ανοικτή και με χαρά ανακαλύπτω σύγχρονα έργα στο παγκόσμιο ρεπερτόριο αλλά και νέους ενδιαφέροντες Έλληνες συγγραφείς και σκηνοθέτες.

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: «Η σχέση αυτών που έχουν την εξουσία με αυτούς που εξουσιάζονται, έχει την μορφή ενός ισχυρού νήματος αλληλεξάρτησης που τους συνδέει.»

Λυδία: – Ο Ζαν Πωλ Σαρτρ, στην πρώτη σελίδα της μελέτης του για τον Ζενέ παρατηρεί: «Όλοι του οι ήρωες, έχουν πεθάνει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους». Πώς θα λέγατε ότι επιβεβαιώνεται η ρήση αυτή στις «Δούλες»;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Ζούμε τον πρώτο Θάνατο μας όταν κλείνουμε στο παρελθόν ένα κομμάτι δύσκολο, ένα κομμάτι πόνου, ταπείνωσης ή απόρριψης στην ζωή μας.

Μετά ανοίγουμε μια καινούργια σελίδα στην ζωή μας! Υπάρχει μία Ανάσταση σε μία ζωή που διαλέγουμε στο παρόν. Νιώθουμε ο παλαιός εαυτός μας και ταυτόχρονα ένας άλλος.
Αυτός που παλεύουμε να είμαστε στο σήμερα ή στο μέλλον.

Αυτή την μετάβαση από την δυστυχή ζωή τους στην Ελευθερία, έστω και με την υπέρβαση ενός τελετουργικού φόνου ρισκάρουν οι Δούλες!

Λυδία: – Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με τον Γιώργο Σκεύα στην παράσταση. Πώς σας καθοδήγησε σκηνοθετικά;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Ο Γιώργος Σκεύας είναι ο μαέστρος στην παράσταση μας! Μας οδήγησε με εμπιστοσύνη στην “δική του ανάγνωση” έχοντας διαλέξει πολύ συνειδητά την διανομή των ρόλων.

Στον ρόλο της Κυρίας, με άφησε ελεύθερη να αναζητήσω τον εξεζητημένο λόγο, την ιδιαίτερη κίνηση και τη λαμπερή πλευρά του προσώπου. Η κενότητα, η αφέλεια και η ελαφράδα του ρόλου, όπως και οι ρωγμές του προσώπου, ήταν οι δικές του πινελιές που με ενθουσίασαν και αναζήτησα στην πορεία.

Λυδία: – Ποιες είναι οι σκέψεις σας για το ελληνικό θέατρο έπειτα από τη μακρόχρονη πορεία σας και τι προσδοκίες έχετε από αυτό ή, ίσως, από τον εαυτό σας μέσα σε αυτό;

Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου: – Ένα μέρος του ελληνικού θεάτρου μας ήταν, είναι και θα είναι σπουδαίο! Είχαμε και έχουμε καλό θέατρο! Προσδοκώ να γίνει μία Ανώτατη Σχολή Παραστατικών Τεχνών στην Ελλάδα.

Είχε γίνει ήδη μια έρευνα πρόταση από πολύ σημαντικούς σκηνοθέτες-δασκάλους (που κάποιοι ακόμη προσφέρουν)… Αναρωτιέμαι ειλικρινά σε ποια κρατικά συρτάρια έχει ξεχαστεί και αυτό το σχέδιο, έστω για να πάρουν υπ’ όψιν τους ένα πρώτο επεξεργασμένο σκεπτικό!
Σε μένα εύχομαι να είμαι υγιής πνευματικά και σωματικά και να δουλεύω με ανθρώπους απ’ όλες τις γενιές που εκτιμώ!

Σας ευχαριστώ
Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου

Trailer

Συντελεστές παράστασης

  • Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
  • Σκηνοθεσία: Γιώργος Σκεύας
  • Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Σκεύας
  • Μουσική: Σήμη Τσιλαλή
  • Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουϊδάκης
  • Βοηθός σκηνογράφου & ενδυματολόγου: Έμιλυ Κουκουτσάκη
  • Φωτογραφίες παράστασης : Εβίτα Σκουρλέτη
  • Παραγωγή: Αθηναϊκά Θέατρα
  • Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): Αμαλία Καβάλη (Κλαιρ), Αγγελική Παπαθεμελή (Σολάνζ), Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου (Κυρία)
Πληροφορίες

  • Τοποθεσία: Θέατρο Αποθήκη
  • Διεύθυνση: Σαρρή 40, Ψυρρή
  • Τηλέφωνο : 210-3253153
  • Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος 18 ευρώ.
  • Παραστάσεις: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00.
  • Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023 στο ΘΕΑΤΡΟ ΑΠΟΘΗΚΗ, μετά την παράσταση τού έργου «ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ» τού Ζαν Ζενέ σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα θα ακολουθήσει συζήτηση με τους καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και άλλους κριτικούς που συντονίζει ο Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, ποιητής-κριτικός και συμμετέχουν μεταπτυχιακοί ερευνητές.
  • Εισιτήρια : Viva.gr & στο 211.1000.365
  • Για ομαδικές κρατήσεις κος Κώστας Μπάλτας 6972217952

 

Διαβάστε περισσότερες θεατρικές συνεντεύξεις εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΑστερίξ και Οβελίξ: Στο Δρόμο για την Κίνα
Επόμενο άρθροΧριστίνα Χριστοφή: «Κάθε παράσταση είναι ένας αγώνας, ένα ρίσκο»
Λυδία Τριγώνη
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο Κρήτης. Απόφοιτη του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Παν/μίου Αθηνών και του μεταπτυχιακού προγράμματος «Λογοτεχνία, Πολιτισμός και Ιδεολογία», με ειδίκευση στο θέατρο. Ασχολείται με τη μετάφραση θεατρικών έργων, εργάζεται ως βοηθός σκηνοθέτη και αρθρογραφεί στο Artic.gr από το 2012.