Η Αλεξάνδρα Χασάνη και οι «Ελιγμοί» της εξουσίας

Η Αλεξάνδρα Χασάνη και οι «Ελιγμοί» της εξουσίας

Το έργο του Eduardo Galan «Ελιγμοί» επιστρέφει στη σκηνή του θεάτρου 104 για να επαναπροσδιορίσει την φύση της εξουσίας μέσα στις ανθρώπινες σχέσεις. Η παράσταση, της οποίας τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θοδωρής Βουρνάς, παρουσιάστηκε πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και αποτελεί ένα δυνατό σχόλιο επάνω στην χρήση και την κατάχρηση εξουσίας, τα όρια και την ηθική. Φέτος επαναφέρει στο 104 τα ίδια ερωτήματα, με νέα διανομή και μια πιο καυστική σκηνοθετική ματιά. Ανάμεσα στους ηθοποιούς της παράστασης συναντάμε την Αλεξάνδρα Χασάνη, που ερμηνεύει τον μοναδικό γυναικείο ρόλο του έργου.

Η Αλεξάνδρα Χασάνη, απόφοιτος της δραματικής σχολής του Εθνικού θεάτρου, θα ενσαρκώσει φέτος στο 104 το ρόλο της Μπελέν, μια φιλόδοξης στρατιωτικού που θα δοκιμάσει τα όρια της σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση, η ηθοποιός μιλά στο Artic.gr, γι’ αυτό το έργο που ισοπεδώνει τις προσωπικές ελευθερίες, εκφράζει τη δική της θέση απέναντι στην έννοια της εξουσίας και σχολιάζει την κατάσταση του θεάτρου στην Ελλάδα σήμερα. Το έργο θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου και θα παρουσιαστεί για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Μάνια: – Πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Ελιγμοί», η οποία ανεβαίνει για δεύτερη σαιζόν. Το έργο πραγματεύεται την εξουσία και τις μορφές που παίρνει στα χέρια διαφορετικών ανθρώπων. Πες μας δύο λόγια για το έργο.

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Η παράσταση «Ελιγμοί» είναι ένα σύγχρονο έργο του Ισπανού συγγραφέα Eduardo Galan και βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Οι δύο βασικοί χαρακτήρες, ο Ντάριο (ηθοποιός) και η Μπελέν (στρατιωτικός) είναι ένα ζευγάρι νέων με στόχους. Ένας σκηνοθέτης κι ένας υπολοχαγός αντίστοιχα – άτομα που ασκούν εξουσία πάνω τους – θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ελιγμοί - Ανανεωμένη διανομή
Ελιγμοί – Η παράσταση επιστρέφει με ανανεωμένη διανομή, για δεύτερη σεζόν επιτυχίας στο Θέατρο 104

Μάνια: – Η έννοια της εξουσίας είναι ο κοινός παρονομαστής των χαρακτήρων του έργου. Πώς διαχειρίζονται οι ήρωες, και ιδιαίτερα η Μπελέν, αυτή την κατάσταση;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Ο υπολοχαγός κι ο σκηνοθέτης είναι δύο άνθρωποι που εκμεταλλεύονται την εξουσία που τους έχει δοθεί λόγω των ιδιοτήτων τους κι επιβάλλουν τα θέλω τους στους δύο νέους. Ο Ντάριο κι η Μπελέν έρχονται αντιμέτωποι με την κατάχρηση εξουσίας που τους ασκείται και θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις. Η Μπελέν προσπαθεί να βρει δύναμη για να διεκδικήσει το δίκιο της και τελικά να πράξει αυτό που θεωρεί σωστό ως προς τις αξίες της.

Μάνια: – Πιστεύεις πως ο σεξισμός είναι ένα φαινόμενο που βιώνουν ακόμα οι άντρες και οι γυναίκες στις σημερινές κοινωνίες;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Ναι, στην εποχή μας υπάρχουν ακόμη προκαταλήψεις και διακρίσεις σχετικά με το φύλο ενός ατόμου. Ο ακραίος σεξισμός μπορεί να οδηγήσει σε σεξουαλικη παρενόχληση, όπως συμβαίνει και στο έργο μας.

Μάνια: – Λέγεται ότι δεν μπορείς ποτέ να γνωρίσεις τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου παρά μόνο όταν του δώσεις εξουσία. Συμφωνείς με αυτή την τοποθέτηση;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Συμφωνώ, καθώς κάθε μορφή δύναμης όπως η εξουσία μπορεί να φανερώσει τον απόλυτα πραγματικό χαρακτήρα κάποιου.

Μάνια: – Ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις διαβάζοντας το έργο;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Το τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος (σε συνδυασμό με τον χαρακτήρα του) που έχει εξουσία, σε έναν άλλον άνθρωπο.

Χρήστος Καπενής, Αλεξάνδρα Χασάνη
Αλεξάνδρα Χασάνη-Χρήστος Καπενής

Μάνια: – Ο Ντάριο και η Μπελέν θα αντιμετωπίσουν την ίδια συμπεριφορά από το περιβάλλον τους.  Πόσο διαφορετικοί θα βγουν από αυτές τις καταστάσεις τελικα;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Σίγουρα αυτή η «πάλη» με την «εξουσία» θα τους επηρεάσει. Κάποιος θα βγει πιο δυνατός και ο άλλος, ο πιο παθητικός, θα κάνει περισσότερους συμβιβασμούς προκειμένου να εκπληρώσει τους στόχους του.

Μάνια: – Θεωρείς πως το κοινό θα βρει κομμάτια του εαυτού του μέσα στην παράσταση;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Είναι ένα έργο που σε προβληματίζει σχετικά με θέματα εξουσίας, σεξισμού και ανθρωπίνων σχέσεων. Οποιοσδήποτε μπορεί να βρει κάτι που τον αφορά.

Μάνια: – Θεωρείς πως η Ελλάδα προσφέρεται τελικά για την ανάδειξη νέων ανθρώπων; Πως βλέπεις εσύ την κατάσταση  που επικρατεί αυτή τη στιγμή, μέσα από τη δική σου εμπειρία σαν νέα ηθοποιός;

Αλεξάνδρα Χασάνη: – Λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας, πολλοί νέοι έχουν επιλέξει να φύγουν στο εξωτερικό. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που έχουν επιλέξει να μείνουν και να προσπαθήσουν να πραγματοποιησουν τους στόχους τους εδώ. Η κατάσταση που επικρατεί είναι δρόμος μετ’ εμποδίων, αλλά όχι αδιέξοδο. Μου αρέσει να βλέπω τα πράγματα θετικά και να προσπαθώ.

Συντελεστές παράστασης Ελιγμοί

 • Κείμενο: Eduardo Galan
 • Μετάφραση: Μαρία Φωτεινάτου
 • Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
 • Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
 • Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
 • Σκηνικά: Κασσιανή Λεοντιάδου
 • Ενδυματολόγος: Σοφία Λεγάτου
 • Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
 • Παίζουν: Χρήστος Καπενής, Γιώργος Κοσκορέλλος, Αλέξανδρος Νταβρής, Αλεξάνδρα Χασάνη
Πληροφορίες

 • Τοποθεσία: Θέατρο 104
 • Διεύθυνση: Ευμολπιδών 41, Γκάζι, Αθήνα
 • Tηλέφωνο: 210 3455.020
 • Παραστάσεις: Από 20 Σεπτεμβρίου 2017 και για 10 μόνο παραστάσεις
 • Ημέρες και ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 μμ
 • Τιμές εισιτηρίων: 12 (κανονικό), 8 (μειωμένο)
 • Διάρκεια: 80 λεπτά
 • Θέατρο 104: E-mail | Site | Facebook Page παράστασης

Χορηγός επικοινωνίας

artic-gr-logo

 

 

NO COMMENTS

Σημείωση: Το σχόλιο σας θα αναρτηθεί μετά από έγκριση του διαχειριστή

Leave a Reply