ΒΡΑΔΙΑ ΡΩΣΙΚΟΥ ΡΟΜΑΝΤΖΟΥ-   ВЕЧЕР РУССКОГО РОМАНСА
“ΜΝΗΜΕΣ-ВОСПОМИНАНИЯ”
Με τη κοντράλτο Αλμπίνα Ζαχαριάδου.

Το Ρώσικο Ρομάντζο δημιουργήθηκε στον απόηχο των τάσεων του ρομαντισμού στο πρώτο μισό του ΧΙΧ αιώνα. Κορυφαίοι συνεισφορείς στην ανάπτυξή του γίνονται οι συνθέτες Αλιάμπιεφ, Βαρλάμοφ και Γκουριλιόφ. Πολλά Ρομάντζα έχουν μουσικά θέματα των τσιγγάνων. Κατά τη διάρκεια του ΧΙΧ αιώνα διαμορφώθηκε σε αρκετά υποείδη, όπως Ρομάντζο Ρομαντικό, Σαλονιού,Σκληρό Ρομάντζο και άλλοι.

Η “Χρυσή Εποχή” του Ρωσικού ρομάντζου ήρθε στις αρχές του ΧΧ αιώνα,που το ανέδειξαν μεγάλοι διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως ο Α.Βερτίνσκι, η Β.Πάνινα, η Α.Βιάλτσεβα και η Ν.Πλεβίτσκαγια. Αργότερα, η παράδοση του Ρομάντζου συνέχισε ο Πιότρ Λέ σενκο και Αλλα Μπαγιάνοβα, στη Σοβιετική Ένωση – η Ιζαμπέλλα Γιούριεβα, η Ταμάρα Τσερετέλι και ο Βαντίμ Κόζιν.

Στη σοβιετική εποχή, ιδιαίτερα από τα τέλη του 1930, το τραγούδι διώχθηκε ως κατάλοιπο της τσαρικής εποχής και επιβλαβές για τους δημιουργούς του σοσιαλιστικού μέλλοντος. Οι κορυφαίοι καλλιτέχνες εξάυτών,παρέμειναν είτε σιωπηλοί,είτε κατεστάλησαν. Ωστόσο, η διακύμανση των αστικών Ρομάντζων εξακολούθησε να υφίσταται και έγινε ευρέως διαδεδομένη κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ αργότερα έδωσε αφορμή για δραστηριότητες βάρδων.

Η αναβίωση της Ρωσικής σχολής του Ρομάντζου έγινε την δεκαετία του 1970, όταν το είδος άρχισαν να εκτελούν ο Νικολάι Σλιτσένκο,ο Βαλεντίν Μπαγκλαγένκο, η Βαλεντίνα Πονομαριόβα, η Νάνι Μπρεγκβάτζε, ο Βαλέρι Αγκαφόνοφ και άλλοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Θ ακουστούν έργα των: Α.Βαρλαμοβ, Α.ΓουριλιόβΜ.Γλίνκα,Α.Δαργκομιζσκι,Π.Μπουλάχοβ,
Π.Τσαικόφσκι,Α.Αλιάμπιεβ,Α.Ομπουχοβ, Ν.Λιστόβ και αλλοι…

Συμμετέχουν: ‘Ελενα Στρατηγοπούλου – Σοπράνο / Μαρία Τσεβά – Σοπράνο

Πιάνο: Γκούλια Τουλιαγκάνοβα

Αλμπίνα Ζαχαριάδου

Η Αλμπίνα Ζαχαριάδου ξεκίνησε να ασχολείται με μουσική σε ηλικία 4 χρόνων και αποφοίτησε απο το Κρατικό Ωδείο της πόλης Μπατούμι, Γεωργίας, το 1984 με πτυχίο κλασικού τραγουδιού και πιάνο. Με κατατακτήριες εξετάσεις περνάει στη Κρατική Μουσική Ακαδημία του Π.Ι.Τσαικόφσκι της Μόσχας, από το οποίο αποφοίτησε το 1990 με δίπλωμα σολίστ Όπερας και καθηγήτρια μονωδείας και μελοδραματικής.

Albina Zachariadou
Αλμπίνα Ζαχαριάδου

Έχει τραγουδήσει πρωταγωνιστικούς ρόλους στις όπερες οπως “Il Trovatore”, “Carmen”, Cavaleria Rusticana” κ.α. Είναι 2 φορές Artist-Λαυρεατε του Υπουργείου Πολιτισμού Γεωργίας.
Απο το 1991 βρίσκεται στην Ελλάδα που συνεχίζει την καριέρα ως σολίστ Όπερας και καθηγήτρια μονωδείας σε ωδεία της Αθήνας όπως Παράρτημα Εθνικού Ωδείου Α.Πατησίων, Παράρτημα Ελληνικού Ωδείου Π.Ψυχικού και από το 2000 εώς σήμερα στο Ωδείο Τέχνης και Τεχνολογίας στου Παπάγου και από το 2013 στο ωδείο Αμαντέους. Εχει εμφανιστεί σε Γκαλά Όπερας και προσωπικά ρεσιτάλ και παραστάσεις στη Τσεχία, Ιταλία, Γεωργία, Ρωσία.

 

Πληροφορίες

Αλμπίνα Ζαχαριάδου

Ημερομηνία Παράστασης : Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Έναρξη : 20:00

Χώρος – Αίθουσα : Athenaeum La Divina

Διεύθυνση : Αδριανού 3, 105 55 Αθήνα (Θησείο) (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ “Θησείο”)

Χάρτης : ΕΔΩ

Είδος εκδήλωσης : Μουσική

Τιμή Εισιτηρίου : 10€

Τιμή Φοιτητικού Εισιτηρίου : 5€

 

Προηγούμενο άρθροBeton7 – Προβολές Νορβηγικών Ταινιών Μικρού Μήκους
Επόμενο άρθροΕκείνος + Εκείνος 2ος κύκλος-νέο τραγούδι
Ελευθερία Ζάβαλη
Είμαι η Ελευθερία Ζάβαλη, συνθέτις, πιανίστα/ερμηνεύτρια, δασκάλα, μουσικός παραγωγός και άλλα πολλά στο τομέα της μουσικής μα και άλλων τεχνών. Είμαι τυχερή διότι η οικογένειά μου αφουγκράστηκε την κλίση μου για τη μουσική απ'όταν ήμουν παιδί και φρόντισε για την αντίστοιχη μουσική μου κατάρτιση και παιδεία. Η αγάπη μου για τη μουσική και τις τέχνες δε περιορίζονται μόνο στη προσωπική μου διάκριση αλλά και στη διάκριση όλων των νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Κάπως έτσι βρέθηκα και εγώ στο artic.gr, να προσθέτω το δικό μου λιθαράκι στο χώρο των τεχνών και ειδικότερα της μουσικής. Let's spread art around the world!! :)