Οι kaplanon galleries φιλοξενουν  στο χώρο τους  την έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Δημήτρη Καλυβιώτη με τίτλο “The Feeling of Thought. H έκθεση έρχεται σαν συνέχεια της πετυχημένης έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα.

Τι θέλει να πετύχει ο καλλιτέχνης;

Το σύνολο των έργων είναι ένα συνειδητό πείραμα του καλλιτέχνη, που φιλοδοξεί να συμφιλιώσει τις έννοιες του αυτοματισμού και του σχεδιασμού. Τους πίνακες τους περιγράφει τόσο η τάξη και η λογική όσο η τυχαιότητα και η διαίσθηση. Υπάρχει ένα είδος κυβιστικής διαφάνειας στις στρώσεις των χρωμάτων και των γραμμών που μεταξύ άλλων, οδηγεί στο να διακρίνεται το σχέδιο αλλά χωρίς να χωρίζονται μεταξύ τους οι φόρμες και ο χώρος.

Τα ακανόνιστα μικρά στοιχεία που απαρτίζουν την εικόνα, σε αντίθεση με τον ποϊντιλισμό και τον ντιβιζιονισμό, έχουν ελεύθερη βούληση, στέκονται αναξάρτητα ή σε πολλαπλές ομάδες (ροές στοιχείων) που φέρουν μήνυμα, συνυπάρχουν και μεταλλάσσονται σε ένα οργανωμένο χάος, όπου όλα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Το νόημα πίσω από του έργο του δημιουργού

Στις κατασκευές του Δημήτρη Καλυβιώτη, κυριαρχούν δυο ζωτικές αντιθέσεις: Του καινούργιου με τη φθορά, και όπως και στα παστέλ, του τυχαίου με το σχεδιασμένο.  Η φθορά και η τυχαιότητα παρουσιάζονται ως αναγκαία επίγνωση για την σύμβαση της ζωής: Τα αντικείμενα σχεδιάζονται και υπάρχουν με τη γνώση οτι εξακολουθούν να υπάρχουν μετά τη χρήση τους.  Αυτή η φαινομενικά μετα-χρηστική περίοδος, η αποδοχή της φθοράς και του τυχαίου, εκφράζεται ως κεντρικής σημασίας για τη βιωσιμότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στους πίνακες η επικοινωνία/έκφραση πηγάζει κυρίως από την τεχνική απόδοσης και την διάδρασή της με το θέμα, ενώ στα τρισδιάστατα έργα, το θέμα και οι φόρμες έχουν τον κυρίαρχο ρόλο. Οι κατασκευές μπορούν να διαβαστούν διαισθητικά μέσα από μια πιο αντικειμενική σφαίρα, αλλά είναι στην ουσία εναύσματα με ερωτήσεις που αφήνουν περιθώρια για πολλές απαντήσεις και υποκειμενικά συμπεράσματα.

Ο καλλιτέχνης μέσω των έργων του, αναγνωρίζει το ανθρώπινο σύνδρομο που θέλει την αίσθηση και την σκέψη να υπάρχουν σαν να ήταν τελείως ανεξάρτητες έννοιες. Αναγνωρίζει επίσης οτι κάποιος μπορεί να έχει και δίκιο και άδικο, ότι κάτι μπορεί να είναι και έτσι και αλλιώς…  και εδώ και εκεί την ίδια στιγμή.

Λίγα λόγια για τον Δημήτρη Καλυβιώτη

Ο Δημήτρης Καλυβιώτης, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ το 1978 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Στα δεκαεπτά του χρόνια επιστρέφει στο Μόντρεαλ, όπου σπουδάζει την τέχνη του Ντιζάιν και εστιάζει τις προσπάθειές του στην κατασκευή και το σχεδιασμό λειτουργικών έργων τέχνης. Μετά τις σπουδές του, εργάζεται για δέκα χρόνια δημιουργώντας κατασκευές για αμερικανικές κινηματογραφικές παραγωγές.

Το 2008, επιστρέφει στην Αθήνα   και ανοίγει εργαστήριο, εφαρμόζοντας τις γνώσεις και τις δεξιοτεχνίες του στον τομέα των καλών τεχνών. Δύο χρόνια αργότερα, αρχίζει να διδάσκει, ενώ το 2012 γίνεται μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου. Σήμερα, ασχολείται κατά κύριο λόγο με τη δημιουργία έργων τέχνης και συμμετέχει σε εκθέσεις και διαγωνισμούς.

Πληροφορίες για την έκθεση του Δημήτρη Καλυβιώτη

  • Χώρος: kaplanon galleries (Αίθουσα Tέχνης ena contemporary), Αθήνα
  • Εγκαίνια:14 Νοεμβρίου
  • Επικοινωνία: http://dimitri-kaliviotis.com
  • www.kaplanongalleries.gr
Δείτε περισσότερα εικαστικά νέα εδώ
Προηγούμενο άρθροΗ Φθινοπωρινή Ιστορία του Αλεξέι Αρμπούζωφ στο Θέατρο Αλκμήνη
Επόμενο άρθροΔυσκολίες στο να περιγράψεις την αλήθεια | η πρώτη ατομική έκθεση του Ζμπίνεκ Μπαλαντράν στην Ελλάδα