Στις 8 Δεκεμβρίου του 2017, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους πραγματοποιεί τριήμερο Επιστημονικών Εργασιών για το Άγιον Όρος. Το τριήμερο περιλαμβάνει τις εργασίες του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου καθώς και της Επιστημονικής Ημερίδας με τίτλο «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα».

Τι θα δούμε από την Αγιορειτική Εστία

Η Αγιορειτική Εστία, στην πορεία της πρώτης δεκαπενταετίας της, οργάνωσε δέκα διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στα συνέδρια αυτά παρουσιάστηκαν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις από Έλληνες και ξένους ομιλητές, οι οποίες  ανέδειξαν σημαντικές πτυχές της ιστορίας και του βίου της Αθωνικής μοναστικής Πολιτείας.

Από το 2016, η Αγιορειτική Εστία εγκαινίασε μία νέα μορφή προβολής και παρουσίασης του επιστημονικού και ερευνητικού έργου για το Άγιον Όρος, μέσω των Διεθνών Επιστημονικών Εργαστηρίων.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Επιστημονικού Εργαστηρίου και σε συνεργασία με την Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, θα διεξαχθεί την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένη στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές με τίτλο: «Ο ναός του Πρωτάτου και ο ζωγράφος του: Έργα συντήρησης και νέα δεδομένα». Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη του έργου συντήρησης του ναού, που πραγματοποιήθηκε από την Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου Όρους καθώς και στην πολυεπίπεδη επανεξέταση του μνημείου και στην παρουσίαση νέων στοιχείων και προβληματισμών που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντηρήσεως των τοιχογραφιών του. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ημερίδας επαναπροσδιορίζεται η ταυτότητα του ζωγράφου των τοιχογραφιών της μοναδικής τρίκλιτης βασιλικής του Πρωτάτου.

 Η Επιστημονική επιτροπή του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου

  Θα δοθούν Βεβαιώσεις Συμμετοχής σε όλους τους σπουδαστές και φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Επιστημονικού Εργαστηρίου.

Οι εργασίες του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου θα μεταδίδονται σε ζωντανή μετάδοση (live streaming) από την ακόλουθη διεύθυνση: agiritikiestia.liveevents.gr

Περισσότερες πληροφορίες για την Ημερίδα

  • Χώρος: Αμφιθέατρο «Στέφανος Δραγούμης»  / Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
  • Εγκαίνια Έκθεσης:  Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017 στις 10:00
  • Διάρκεια: Παρασκευή 8 έως Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017
  • Ώρες Λειτουργίας: 

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου : 09:30 (εγγραφές) 10:00 – 14:00 και 17:30 – 21:00

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου: 10:30 – 14:00 και 18:00 – 21:00

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου: 11:00 – 13:30

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ

 

Προηγούμενο άρθροΤο ορατόριο Προσευχή έρχεται στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών
Επόμενο άρθρο«Ο τέταρτος τοίχος» του Sorj Chalandon στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών