Με ένα αφιέρωμα στον Αδριανό, το Μουσείο της Ακρόπολης τιμά την επέτειο των 1.900 χρόνων από την άνοδο στον θρόνο του φιλέλληνα Ρωμαίου αυτοκράτορα.  Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει μια λιτή αλλά εντυπωσιακή μουσειακή παρουσίαση ενός εξόχου πορτρέτου του Αδριανού, που είχε βρεθεί το 1933 στη λεωφόρο Συγγρού, αλλά και ένα ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο θα αναδεικνύεται το τεράστιο οικοδομικό του πρόγραμμα για την Αθήνα του 2ου αιώνα μ.Χ.

Το έργο του Αδριανού σηματοδοτεί την αναγέννηση των ελληνικών Γραμμάτων και Επιστημών στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η παρουσίαση θα διαρκέσει από σήμερα 15.1.2017 έως τις 31.3.2017. Οι επισκέπτες θα μπορούν να την παρακολουθήσουν στο ισόγειο του μουσείου, ελεύθερα, καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του. Το βίντεο είναι παραγωγής του μουσείου Ακρόπολης.

Το πορτρέτο του Αδριανού

Ο Αδριανός είναι ο πρώτος αυτοκράτορας που απεικονίζεται με γενειάδα φιλοσόφου. Στο πορτρέτο που θα παρουσιαστεί στο Μουσείο Ακρόπολης, το βλέμμα του αποστρέφεται τα επίγεια και ατενίζει προς τον ουρανό. Το στεφάνι του, από φύλλα βελανιδιάς, φέρει ως έμβλημα τον αετό του Διός. Αυτός ο «πολιτικός στέφανος» χαρακτηρίζει τον αυτοκράτορα ως σωτήρα των πολιτών. Το γλυπτό βρέθηκε στη λεωφόρο Συγγρού το 1933 και φυλάσσεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Το οικοδομικό έργο του Αδριανού στην Αθήνα

Το αφιέρωμα στον Αδριανό είναι ένα αφιέρωμα στο οικοδομικό πρόγραμμα που πραγματοποίησε ο αυτοκράτορας στην Αθήνα του 2ου αιώνα μ Χ.

• Πύλη Αδριανού. Πάνω στον αρχαίο δρόμο από την Ακρόπολη στο Ολυμπιείο υψώθηκε μια διώροφη πύλη. Η πύλη έδειχνε το όριο ανάμεσα στην παλιά Αθήνα (την πόλη του Θησέα) και στη νέα πόλη (την πόλη του Αδριανού). Η αθηναϊκή Νεάπολη απλώνεται κάτω από το Ζάππειο και τον Εθνικό Κήπο.

• Ναός Ολυμπίου Διός. Το 131/2 μ.Χ., σε μια λαμπρή τελετή, ο Αδριανός εγκαινίασε στο πανάρχαιο τέμενος του Ολυμπίου Διός. Το ναό του θεού, που είχε αρχίσει να χτίζεται τον 6ο αι. πΧ, αλλά ολοκληρώθηκε μόνο με την παροχή πιστώσεων από τον αυτοκράτορα. Ο γιγαντιαίος κορινθιακός ναός απέναντι από την Ακρόπολη ήταν διπλάσιος σε μέγεθος από τον Παρθενώνα. Στο εσωτερικό του στήθηκε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός.

• Αναβίωση κλασικής Ελλάδας. Το 131/2 μ.Χ. οι ελληνικές πόλεις κλήθηκαν να μετάσχουν σ’ ένα μόνιμο «Συνέδριον των Πανελλήνων» με έδρα την Αθήνα. Σκοπός αυτού του Πανελληνίου ήταν η αναβίωση της κλασικής Ελλάδας και η ενίσχυση του γοήτρου των Ελευσινιακών Μυστηρίων. Ο ίδιος ο αυτοκράτορας λατρεύτηκε ως Πανελλήνιος.

• Βιβλιοθήκη. Στην καρδιά της Αθήνας ανάμεσα στη Αγορά και την Ακρόπολη, σε μια έκταση 10.000 τ.μ. ο Αδριανός έχτισε το συγκρότημα της Βιβλιοθήκης. Διέθετε, εκτός από το τριώροφο βιβλιοστάσιο, αναγνωστήρια, χώρους διδασκαλίας, στοές για φιλοσοφικούς περιπάτους, κήπους και τεχνητή λιμνούλα για αναψυχή. Στόχος του αυτοκράτορα ήταν να δημιουργήσει ένα χώρο πανεπιστημιακών σπουδών αντάξιο της φήμης της αρχαίας Αθήνας στα Γράμματα και τις Επιστήμες.

Πληροφορίες για το αφιέρωμα στον Αδριανό

  • Διάρκεια: 15/1 έως 31/3
  • Είσοδος: ελεύθερη
  • Μουσείο Ακρόπολης: Διονυσίου Αεροπαγίτου 15, τηλ.: 210 900 0 900
  • Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
Προηγούμενο άρθροΆννα Κολιοφώτη: «Τα παιδιά είναι το πιο ειλικρινές κοινό»
Επόμενο άρθροThe Art of Resilience: έκθεση Σύρων καλλιτεχνών στο Λονδίνο