ellen degenerisΤα χαλιά στρώθηκαν , τα αγαλματάκια γυαλίστηκαν και τα φώτα ετοιμάστηκαν  για την λαμπερότερη τελετή του κινηματογραφικού σκηνικού. Φέτος, τα Oscars πλημμύρισαν κυριολεκτικά αφού τις τρεις τελευταίες ημέρες ,καταιγίδες δεν βοήθησαν ιδιαιτέρως τις προετοιμασίες  στην περιοχή του Dolby Theatre στο Hollywood.  Το κόκκινο χαλί άρχισε να δέχεται τους γνωστούς stars και η καθιερωμένη κριτική της γκαρνταρόμπας έλαβε χώρο για 2-3 ώρες πριν την έναρξη του glamorous γεγονότος. Βέβαια, η φετινή χρονιά θα πρέπει να ήταν μια από τις χλιαρότερες αλλά και πιο αναμενόμενες  τελετές. Τα βραβεία πήγαν στους ηθοποιούς που όλοι περίμεναν αφού οι χαρακτήρες που ενσάρκωσαν ήταν τόσο αβανταδόρικοι και συγκινητικοί.

 

oscars the winnersΗ νευρικά κλονισμένη Cate Blanchett (Blue Jasmine) ,η ταλαιπωρημένη σκλάβα Lupita Nyong’o (12 years a slave), ο αισθηματικός τρανσέξουαλ Jared Leto (Dallas Buyers Club) και ο αγωνιστής φορέας του AIDS Matthew Mc Conaughey (Dallas Buyers Club). Εμπνευσμένα συγκινητικά λόγια από την πρωτοεμφανιζόμενη Lupita, την διαχρονική Cate,τον μετεωρίτη Jared και τον απόλυτα ώριμο Matthew. «Οι ταινίες με γυναικείους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες είναι αγαπητοί και φέρνουν και χρήμα στα ταμεία σε αντίθεση με τα πιστεύω πολλών» όπως αναφώνησε η Blanchett.  Από την άλλη, ο Jared επαίνεσε την μητέρα του για τη ζωή που προσέφερε σε αυτόν παρά τις δυσκολίες και ζήτησε από τους νέους να ακολουθούν τα όνειρα του όσο απίστευτα και αν είναι αναφερόμενος σε Ουκρανία και Βενεζουέλα. Πολλοί θα σχολίασαν ότι ο Leornardo Di Caprio για άλλη φορά έχασε το χρυσό αγαλματάκι. Η ερμηνεία του βαθιά και τόσο αληθινή αλλά η Ακαδημία θεώρησε ότι ο ηθοποιός πρέπει να ακολουθήσει την πορεία του Martin Scorsese ο οποίος περίμενε κάπου κοντά στις 3 δεκαετίες για λάβει το βραβείο σκηνοθεσίας για το “The Departed”. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η ερμηνείες του μένουν στην λίστα των υποψηφιοτήτων. Από την άλλη ,η Meryl Streep αύξησε την λίστα των υποψηφιοτήτων της κατά 1 αφού έφτασε στο εξωφρενικό αριθμό των 18 όντας εδώ και χρόνια ένα ιερό τέρας του θεσμού. Όπως και η Ellen De Generis είπε “Μια από τις υποψήφιες είναι και  “Αυτή” και εννοώ την Meryl Streep.” Επιπλέον, η ίδια τόνισε ότι η Ακαδημία δεν βγαίνει οικονομικά για να την προτείνει ξανά προκαλώντας το γέλιο στους παρευρίσκοντες.

alfonso cuaron Ως καλύτερη ταινία της χρονιάς (κερδίζοντας και το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου) αναδέχθηκε το “12 Years a slave” το οποίο με χαμηλό budget , την αρωγή του Brad Pitt , δυνατές ερμηνείες και μια συνολική απόλυτα ικανοποιητική εμφάνιση ήταν το σίγουρο φαβορί. Βέβαια, θα μπορούσε να το είχε αποκτήσει και αυτό η ταινία “Gravity” η οποία σάρωσε τα βραβεία των δεύτερων κατηγοριών  (συνολικά 7) εννοώντας των ειδικών εφέ, καλύτερης μίξης ήχου,επεξεργασίας ήχου, μοντάζ, κινηματογράφησης,soundtrack όπως το απόλυτα τιμητικό βραβείο σκηνοθεσίας για το Alfonso Carom Σε στιλιστικές κατηγορίες όπως των επιτευγμάτων σε κοστούμια ,σκηνικά/σχεδιασμόο παραγωγής διέπρεψε δικαία ο “Great Gatsby”  και πιο συγκεκριμένα η Catherine Martin μαζί με την Beverly Dunn που δημιούργησαν μια ταινία χάρμα οφθαλμών για τους θεατές. Το βραβείο μακιγιάζ και μαλλιών δόθηκε δικαία στο Dallas Buyers Club” για να βραβεύσει τις επιτυχημένες μεταμορφώσεις των Mc Conaughey και Leto. Μεταφερόμενοι στις μουσικές κατηγορίες, το τραγούδι “Let it go” ,ερμηνευμένο από το Idina Menzel και δημιούργημα των Kristen Anderson-Lopez and Robert Lopez , από την ταινία “Frozen” βραβεύτηκε. Το τιμητικό βραβείο της χρονιάς δώθηκε στον Steve Martin o οποίος δοξάσθηκε από συναδέλφους και φίλους στα Governor’s Awards. Τέλος, το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο πήγε στην πιο εφευρετική και φρέσκια ιστορία της φετινής χρονιάς, στο “Her” του Spike Jonze. Ας τονιστεί ότι το άρτιο “American Hustle”  και το ρεαλιστικό “The Wolf of Wall Street”  πήγαν χωρίς κάποιο βραβείο σπίτι. Μάλλον οι δολοπλοκίες και η οικονομική πραγματικότητα δεν είναι από τα καλά χαρακτηριστικά της Αμερικής και δεν πρέπει να βραβευτούν παραγωγές που τα προμοτάρουν.

Προηγούμενο άρθροΗ Έλλη Πασπαλά στο Gazarte
Επόμενο άρθροΕλβετοί καλλιτέχνες ζωγραφίζουν την Αθήνα στο ASAF