Στη 88η απονομή των Oscar, όλοι ασχοληθήκαν με το νέο τίτλο του Leonardo DiCaprio, ως ο φετινός νικητής Oscar Α΄ Ανδρικού Ρόλου, ωστόσο πολλοί αναρωτηθήκαν ποιοι είναι στα αλήθεια οι νικητές και οι ηττημένοι των φετινών Oscar. Η εξέλιξη της απονομής δημιούργησε αντιδράσεις που ποικίλουν, άλλοι υποψήφιοι εξέπληξαν με την κατάληξη των πραγμάτων, άλλοι επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά, ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που έκανα τον κόσμο να παραληρεί ή να αγωνιά για την υποψηφιότητα τους.

Ο Leonardo DiCaprio επιτέλους κέρδισε το Oscar Α’ Ανδρικού Ρόλου
O Leonardo DiCaprio και το Oscar του
Ο Leonardo DiCaprio για πρώτη φορά νικητής Oscar

Στο παιχνίδι που είχε στηθεί γύρω απο το τα φαβορί της 88η απονομής των Oscar, ο Leonardo DiCaprio ήταν αυτός που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού, έχοντας δημιουργήσει εκατοντάδες αστεία γύρω απο το όνομα του. Ύστερα από 6 συνεχόμενες υποψηφιότητες, όπου είχε καταλήξει να βλέπει καθιστός έναν συνάδελφό του να του παίρνει το Oscar μέσα από τα χέρια, ο Leonardo DiCaprio κέρδισε το Oscar Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία « The Revenant». Παρά το γεγονός πως περίμενε μία δεκαετία αυτή στιγμή προτίμησε να χρησιμοποιήσει τον ευχαριστήριο λόγο του για πολιτικούς λόγους και να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη απέναντι στην κλιματική αλλαγή: «Η ταινία είναι για τη σχέση ενός ανθρώπου με τη Φύση» είπε, ο 41χρονος νικητής Oscar A’ Ανδρικού ρόλου. Και προσέθεσε: «Η κλιματική αλλαγή υπάρχει – συμβαίνει αυτήν την ώρα. Είναι η μεγαλύτερη απειλή για όλα τα είδη και πρέπει να δουλέψουμε τώρα. Πρέπει να στηρίζουμε ηγέτες από όλον τον κόσμο που δεν μιλούν για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά που μιλούν για όλη την ανθρωπότητα, να μιλήσουμε για τους ιθαγενείς και τα δισεκατομμύρια των μη προνομιούχων που θα επηρεαστούν περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Για τα παιδιά των παιδιών μας και για όλους εκείνους που οι φωνές τους πνίγηκαν από τις πολιτικές της απληστίας. Σας ευχαριστώ όλους για αυτό το απίστευτο βραβείο σήμερα. Ας μην πάρουμε τον πλανήτη για δεδομένο. Εγώ δεν παίρνω αυτή τη βραδιά ως δεδομένη»

Ωστόσο στο Press Room των Oscars, όταν o νικητής Oscar πλέον, Leonardo DiCaprio ρωτήθηκε από μία γαλλίδα δημοσιογράφο τι θα έλεγε για το Oscar, εκείνος με ενθουσιασμό απάντησε γελώντας: « Νιώθεις απίστευτα!», και συμπλήρωσε « Είμαι απίστευτα ευγνώμων γι’ αυτό», μην μπορώντας να κρύψει την χαρά που νιώθει για την βράβευση του.

Ο Alejandro González Iñárritu έγινε ο πρώτος Μεξικανός νικητής Oscar Σκηνοθεσίας
O Alejanrdo G. Inarritu - νικητής Oscar Σκηνοθεσίας
Ο Alejandro González Iñárritu κέρδισε το δεύτερο συνεχομένο Oscar Σκηνοθεσίας

Ο Μεξικανός σκηνοθέτης που είχε πέρσι βραβευτεί με το ίδιο βραβείο για την ταινία «The Birdman», κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά το Oscar σκηνοθεσίας για την ταινία «The Revenant» και γίνεται ο πρώτος Μεξικανός σκηνοθέτης βραβευμένος με Oscar. Στον ευχαριστήριο λόγο του, τον οποίο συνέχισε παρά τις προσπάθειες που έκανε η ορχήστρα να τον κόψει μετά το πέρας των 45 δευτερολέπτων που αναλογούν σε κάθε βραβευμένο, ο νικητής Oscar σκηνοθεσιας Iñárritu είπε: « Ήρθε η ώρα η γενιά μας να αποτινάξει τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και να κάνει σίγουρο μια και για πάντα πως το χρώμα του δέρματος θα είναι τόσο άσχετο για εμάς όσο και το μήκος των μαλλιών μας.» Κλείνοντας αφιέρωσε το βραβείο στον πατέρα του.

Στο τέλος της βραδιάς στο Press Room των Oscar ρωτήθηκε για το πώς είναι να αποτελεί ο σκηνοθέτης που έδωσε στον Leonardo DiCaprio το Oscar που όλος ο κόσμος περίμενε εδώ και χρόνια. Ο Iñárritu με αφοπλιστικότητα απάντησε: «Νομίζω πως η διατύπωση της ερώτησης είναι λανθασμένη, όλα συνδέονται μεταξύ τους, η ταινία είναι μία ομαδική συνεργασία, όταν ο Leo νίκησε είναι σαν να νικήσαμε όλοι οι συντελεστές της ταινίας, γιατί όταν νικάει η διεύθυνση φωτογραφίας, βραβεύεται φωτογραφίζοντας την ερμηνεία του ηθοποιού, το μακιγιάζ, τη φωτογραφία, την γκαρνταρόμπα. Το ίδιο συμβαίνει και όταν νίκησα εγώ. Όλα σε μια ταινία είναι αλληλοσυνδεόμενα.»

Σαρμίν Ομπέιντ-Τσινόι –  Νικήτρια Oscar Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ και πολιτική ακτιβίστρια
Η Sharmeen Obaid-Chinoy κέριδε το Oscar Ντοκιμαντέρ
H Sharmeen Obaid-Chinoy με το «A Girl in the River: The Price of Forgiveness» κέρδισε το Oscar Ντοκιμαντέρ και επηρέασε τα πολιτικά πράγματα στην χώρα της

H δημοσιογράφος, ακτιβίστρια και σκηνοθέτης από το Πακιστάν με το «A Girl in the River: The Price of Forgiveness» κέρδισε το Oscar Ντοκιμαντέρ και μας αφηγήθηκε τα εγκλήματα τιμής που γίνονται σε βάρος πολλών κοριτσιών στο Πακιστάν από άντρες της οικογενείας τους, που πιστεύουν πως έχουν ατιμάσει το όνομα τους. Η Τσινόι που έχει ξαναπροταθεί για Oscar με το ντοκιμαντέρ «Saving Face» (έχεις ως θέμα τις επιθέσεις με οξύ στα πρόσωπα γυναικών)  έκανε τον πιο συγκινητικό, φεμινιστικό και βαθιά πολιτικό λόγο την απονομής: «Να τι μπορεί να συμβεί όταν αποφασισμένες, δυνατές γυναίκες ενώνουν δυνάμεις.. Από τη Σάμπα, τη γυναίκα του ντοκιμαντέρ μου που από θαύμα σώθηκε και τόλμησε να μοιραστεί μαζί μας την ιστορία της, μέχρι τις παραγωγούς του ΗΒΟ Σίλα Νέβινς και Λίζα Χέλερ, αλλά και τη δημοσιογράφο Τίνα Μπράουν που μας στήριξε από την πρώτη μέρα. Το αφιερώνω σε όλους τους υπέροχους, γενναίους άντρες εκεί έξω που ωθούν τα κορίτσια τους να πάνε σχολείο, να σπουδάσουν, να δουλέψουν και εργάζονται ενεργά για μία πιο δίκαιη κοινωνία για τις γυναίκες…» Τέλος, με περηφάνια δήλωσε « Ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν είπε ότι θα αλλάξει το νόμο που αφορά τους “φόνους τιμής”, επειδή είδε την ταινία μας. Αυτή είναι η δύναμη του σινεμά.»

Ο Sylvester Stallone o μεγάλος ηττημένος των Oscar
Ο Sylvester Stallone έχασε το Oscar Β' Ανδρικού Ρόλου
Ο Sylvester Stallone συνοδευομένος απο την γυναίκα του στην 88η απονομή των Oscar

Ο παλαίμαχος star ήταν ένα απο τα βασικά φαβορί για το Oscar Β’ Ανδρικού για την ταινία «Creed» και μάλιστα το Oscar αυτό θεωρούταν ένας άτυπος φόρος τιμής στον αγαπητό σε όλους Rocky Balboa για την μακρόχρονη προσφορά του στον χώρο του θεάματος, ωστόσο το χρυσό αγαλματίδιο βρέθηκε στα χέρια του Mark Rylance για την ερμηνεία του στη ταινία «Bridge of Spies». Ο Stallone δέχθηκε την παρηγοριά του συμπρωταγωνιστή του στους αναλώσιμους και παλιού του φίλου, Arnold Schwarzenegger, που με video- μήνυμα του στα social media δήλωσε πως ακόμα και αν έχασε γι’ αυτόν θα είναι πάντα ο καλύτερος. Ο ηθοποιός δεν έκρυψε ωστόσο την δυσαρέσκεια του, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους πως νιώθει που έχασε την θέση του νικήτη Oscar A’ ανδρικού ρόλου.

H Lady Gaga έχασε το Οσκαρ, αλλά έδωσε μια από τις καλύτερες μουσικές εμφανίσεις του Dolby Theatre
Η Lady Gaga στα Oscars
Η Lady Gaga ήταν για πρώτη φορά υποψήφια για Oscar με το τραγούδι «Till it Happens to You» για το ντοκιμαντέρ «The Hunting Ground» – Το ερμηνεύει επί σκηνής

Η Lady Gaga ήταν για πρώτη φορά υποψήφια για Oscar με το τραγούδι «Till it Happens to You» για το ντοκιμαντέρ «The Hunting Ground» που εξερευνά τα περιστατικά βιασμών ανάμεσα στους φοιτητές των ΗΠΑ. Το τραγούδι αυτό, το ερμήνευσε ζωντανά στη σκηνή του Dolby Theatre, περιτριγυρισμένη από ανθρώπους που είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής βίας στο παρελθόν, και προλογίστηκε από τον αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Η ίδια μπορεί να έχασε το Oscar, αλλά έκανε μια εξαιρετική performance για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για καίρια θέματα των πανεπιστημιακών κοινοτήτων, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, οι διακρίσεις και το bullying.

Ο Sam Smith κερδίσε το Oscar και έχασε την αξιοπιστία του στις ιστορικές του γνώσεις
Ο Sam Smith κέρδισε το Oscar Τραγουδιού
Ο Sam Smith κέρδισε το Oscar Τραγουδιού με το «Writing’s on the Wall» και δήλωσε την υποστήριξη του προς την LGBT κοινότητα

Ο τραγουδιστής Sam Smith καταφέρε να γίνει νικητής Oscar με το τραγούδι «Writing’s on the Wall», το οποίο αφιέρωσε στην LGPT κοινότητα, με την ευχή να μπορούν να σταθούν κάποτε και τα μέλη της σαν ίσοι με όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Ωστόσο αυτοπαρουσιάστηκε λανθασμένα, ως ο πρώτος «ανοιχτά» γκέι νικητής Oscar . Πριν από αυτόν, έχουν προηγηθεί ουκ ολίγοι, γνωστοί για τις ομοφυλοφιλικές τους προτιμήσεις, νικητές Oscar στις κατηγορίες μουσικής και τραγουδιού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής: Dustin Lance Black, Elton John, Stephen Sondheim και Melissa Lou Etheridge.

Η Jenny Beavan ήταν η νικήτρια του Oscar Κουστουμιών, αλλά δεν χειροκροτήθηκε λόγω του κουστουμιού που επέλεξε να φορέσει στην απονομή
Η Jenny Beaven και η Cate Blanchett στα Oscar 2016
Η Jenny Beaven και η Cate Blanchett σε πλήρη ενδυματολογική αντίθεση στην 88η απονομή των Oscar

Η Jenny Beaven αποτελεί μία απο τις πιο γνωστές επαγγελματίες στον χώρο της κινηματογραφικής ένδυσης με συμμετοχές σε ταινίες, όπως η «Περηφάνια και Προκατάληψη» και «Επιστροφή στο Howards End». Στις περισσότερες ταινίες της τα ρούχα που έχει δημιουργήσει θεωρούνται κομψοτεχνήματα και η ίδια είναι για δεύτερη φορά νικήτρια Oscar σε αυτή την κατηγορία. Παρά το γεγονός λοιπόν, πως είναι ειδικός στην βρετανική δαντέλα επέλεξε να φορέσει ένα απλό μαύρο σύνολο μοτοσικλετιστή, με τζάκετ γνωστής αλυσίδας ρούχων. Φυσικά, αυτό ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις κομψές τουαλέτες από μεγάλους οίκους και τα ακριβοπληρωμένα σμόκιν των υπόλοιπων που παρευρίσκονταν στην τελετή και οδήγησε στο γεγονός να εισπράξει ένα σχεδόν ανύπαρκτο χειροκρότημα, καθώς και τα αποδοκιμαστικά βλέμματα των αντρών προσκεκλημένων. Η ιδιά όταν ρωτήθηκε γι’ αυτή την αντίδραση με χιούμορ απάντησε: « Έχω ρούχα να βάλω, αλλά το ντύσιμό μου στα Όσκαρ ήταν μια συνειδητή επιλογή. Είμαι Βρετανή με ελαφρώς rebel χαρακτήρα. Ανέκαθεν ήμουν. Αλλά, με έχετε δει πώς είμαι! Είμαι κοντή και χοντρή και θα έδειχνα γελοία με ένα φόρεμα. Αυτό που φορούσα στα βραβεία Όσκαρ ήταν ένας φόρος τιμής στο Mad Max – ένα είδος στολής μοτοσικλετιστή. Σκέφτηκα, «Αν δεν μπορείς να τους νικήσεις, ή αν δεν μπορείς να δείχνεις σαν αυτούς, τότε γιατί να μην προσπαθήσεις να κάνεις κάτι λίγο διασκεδαστικό;» Η απάντηση της Beaven συγκινεί και προκαλεί θαυμασμό, αν αναλογιστεί κανείς την πίεση που έχουν δεχτεί πολλές νεαρές κοπέλες από την κοινωνία του θεάματος, ώστε να δείχνουν υπερβολικά αδύνατες και υπέρκομψες σε κάθε πτυχή της ζωής του. Μια τάση που πολλές φορές έχει οδηγήσει τις απλές καθημερινές κοπέλες που έχουν ως πρότυπα τους αστέρες του Hollywood, να αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, καθώς και προβλήματα υγείας, όπως η μάστιγα της εποχής μας, η νευρική ανορεξία. Ένα ηχηρό χειροκρότημα στην κ. Beaven λοιπόν.

Η Jenny Beaven και η Cate Blanchett στη 88η τελετή των Oscar
Η Jenny Beaven στα Oscar με κουστούμι μοτοσικλετιστή, ως φόρος τιμής στην ταινία «Mad Max» για την οποία βραβεύτηκε.
Προηγούμενο άρθροΒιωματικό εργαστήρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Επόμενο άρθροΤο πάρτι του κ. Μπάουχαους στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος