Όπως κάθε Δεκέμβριο, έτσι και φέτος η λίστα The Enthusiast 100 περιλαμβάνεται στις τρεις λίστες που φτιάχνει η ομάδα του Wine Enthusiast Magazine με τα κρασιά που ξεχώρισαν την χρονιά που πέρασε. Η πρώτη λίστα  ονομάζεται Top 100 Best Buys και περιλαμβάνει τους καλύτερους οίνους της αγοράς σε προσιτή τιμή. Στην δεύτερη λίστα που ονομάζεται Top 100 Cellar Selections βρίσκουμε τα καλύτερα κρασιά για τους συλλέκτες.

Η τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα λίστα περιλαμβάνει τα καλύτερα κρασιά που δοκίμασαν οι συντάκτες του περιοδικού. Για την συμπλήρωση της λίστας The Enthusiast 100 δοκιμάστηκαν χιλιάδες οίνοι από όλον τον κόσμο. Στα 100 καλύτερα υπάρχουν κρασιά, όλων των ποικιλιών και ειδών προερχόμενα από 15 χώρες τα οποία προτείνουν στους αναγνώστες για το επόμενο έτος. Αναφέρεται επίσης ότι οι επιλογές αυτές έχουν πολύ καλή σχέση ποιότητας και τιμής.

Οι 2 ελληνικοί οίνοι της λίστας The Enthusiast 100

Σε αυτήν την τελευταία και σημαντικότερη λίστα, λοιπόν, περιλαμβάνονται και δύο ελληνικοί οίνοι. Στην 90η θέση βρίσκουμε το THEMA λευκό 2015 από το Κτήμα Παυλίδη, κρασί από τις ποικιλίες sauvignon blanc και ασύρτικο. Περιγράφεται ως «Αυτός ο συνδυασμός ποικιλιών ξεκινά με ζωηρότητα, προσφέρει αρώματα κρέμας βανίλιας, λεμονιού, μπανάνας και αλεσμένων βότανων. Στο στόμα ισορροπεί ανάμεσα σε ζωηρή οξύτητα και σαγηνευτικές νότες από κίτρο και πεπόνι. Το κρασί κάνει ένα πικάντικο γύρισμα που του προσδίδει επιπλέον ζωντάνια.»

Λίγο πιο πάνω, στην 77η θέση της λίστας είναι το  Domaine Sigalas 2014 Kavalieros Single Vineyard Assyrtiko (Santorini), και η περιγραφή του είναι η εξής: «Τα ζωηρά αρώματα λεμονιού και φλούδας λάιμ ακολουθούνται από λεπτές γεύσεις γκρέιπφρουτ, λευκού ροδάκινου και αλάτι της θάλασσας σε αυτό το σοφιστικέ λευκό. Κομψό και εξωτικό, έχει έναν χαρακτήρα με δυνατότητα παλαίωσης και ένα ευέλικτο, φιλικό προς το φαγητό ύφος. Όμορφα αποδοσμένο και μια απόδειξη για το terroir της Σαντορίνης.»

Η ελληνική ποικιλία ασύρτικο

Το σταφύλι της ποικιλίας ασύρτικο προέρχεται από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τις Κυκλάδες. Καλλιεργείται σε πολλές περιοχές της χώρας για την παραγωγή κρασιού και θεωρείται μία από τις καλύτερες ελληνικές ποικιλίες. Έχει έντονη οξύτητα και δυνατότητες παλαίωσης. Ενδιαφέρον έχει ότι και τα δύο ελληνικά κρασιά του The Enthusiast 100 περιέχουν την ποικιλία ασύρτικο, το ένα μάλιστα προέρχεται από την Σαντορίνη που θεωρείται το νησί καταγωγής του σταφυλιού αυτού και όπου υπάρχουν και οι καταλληλότερες συνθήκες για την παραγωγής του.

 Πληροφορίες

Προηγούμενο άρθροPanteion Short: Ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ από τους φοιτητές του Παντείου
Επόμενο άρθροΠρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων Ιανουαρίου Δήμου Αθηναίων