Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Πρόκειται για ένα σημαντικό και συμβολικό εορτασμό, πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα και τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών. Βαθύτερο νόημα του εορτασμού, είναι η ανάδειξη της σημαντικότητας της προσφοράς των Μουσείων στην ανάπτυξη της κοινωνίας. Με κινητήρια λοιπόν  δύναμη αυτή τη θεωρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, προωθεί τη συνέργεια και την προσφορά μεταξύ κρατών, πολιτών και τεχνών για ένα καλύτερο μέλλον.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 15-24/05/2015
Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, μουσεία για μια βιώσιμη κοινωνία

Για το 2015, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων έχει επιλέξει το θέμα: «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές». Το θέμα επιλέχθηκε με σκοπό να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα Μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν υγιή πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες και πάντα με σεβασμό στα οικοσυστήματα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, διοργανώνει το μήνα Μάιο, σε συνεργασία με τα μουσεία της Ελλάδας, πληθώρα πολιτιστικών δράσεων. Τιμώμενο μουσείο για φέτος, είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι, όπου θα πραγματοποιηθούν  παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις από τις 15 έως και τις 24 Μαΐου.

18 Μαΐου 2015, Διεθνής ημέρα μουσείων και η είσοδος στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους θα είναι ελεύθερη για το κοινό! Ευκαιρία λοιπόν να γίνουμε όλοι μας μέρος της μεγάλης γιορτής του πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα και τις δράσεις των Μουσείων, επισκεφθείτε τις σχετικές ιστοσελίδες.

Προηγούμενο άρθρο“Στα Σκοτεινά – Making Movies” στον Τεχνοχώρο Cartel
Επόμενο άρθρο“Τοπία του Αιγαίου” η νέα δουλειά του Γιάννη Παράσχου