Από την Πέμπτη 16 Μαρτίου, μέχρι και την Τετάρτη 22 Μαρτίου, λαμβάνει χώρα το 12ο Athens Animfest στον κινηματογράφο Τριανόν. Παράλληλα με το φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν επίσης διάφορες πολυμεσικές δράσεις υπό τον γενικό τίτλο Multimation, στην Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων, το Ρομάντσο, το Βρυσάκι και τη Zeon, στις 18 και 19 Μαρτίου.

Λίγα λόγια για το φετινό Athens Animfest

Αυτή τη χρονιά, έχουν επιλεγεί από την διοργάνωση του φεστιβάλ ταινίες που υποβλήθηκαν από κάθε γωνιά του κόσμου, επιβεβαιώνοντας έτσι το σημαντικό ρόλο της Αθήνας στον παγκόσμιο χάρτη των φεστιβάλ animation. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαγωνιστικά τμήματα για πειραματικές, σπουδαστικές και μικρού μήκους ταινίες animation. Στις ταινίες, συνδυάζονται ποικίλες  αισθητικές αναζητήσεις, και διευρύνουν τα όρια των τεχνικών επιτευγμάτων στον τομέα της κινούμενης εικόνας.

Αφιερώματα

Νέα Ταλέντα 2016

Στο  αφιέρωμα «Νέα Ταλέντα 2016», θα παρακολουθήσουμε ταινίες δημιουργίας εξαιρετικά ταλαντούχων και υποσχόμενων νέων δημιουργών κυρίως  από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνοντα 11 από τα καλύτερα κινούμενα σχέδια, που δημιουργήθηκαν από σπουδαστές και πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες το 2016.

 O!PLA 2016
Athens Animfest 2017
Από το O!PLA 2016

Η παρουσία της Πολωνίας στη φετινή διοργάνωση γίνεται ακόμα πιο έντονη με την ανθολογία πρόσφατων κινούμενων σχεδίων του φεστιβάλ «O!PLA ACROSS THE BORDERS 2016». Περιλαμβάνονται ταινίες  που δημιουργήθηκαν σε επαγγελματικά στούντιο, ανεξάρτητα animation, σπουδαστικές ταινίες, μουσικά βίντεο κινουμένων σχεδίων, «επιγράμματα κινουμένων σχεδίων», το οποίο σημαίνει πολύ μικρού μήκους ταινίες, και τέλος «formanima», πειραματικά δηλαδή,  και αφηρημένα έργα.

 Μιχάλης Αρφαράς

Ο Μιχάλης Αρφαράς δημιούργησε ένα μεγάλο κινηματογραφικό έργο, που έχει άμεση σχέση με τις εικαστικές του αναζητήσεις στο χώρο της στατικής εικόνας. Τα έργα του είναι κυρίως πειραματικά μοντάζ μιας πληθώρας  τεχνικών και αισθητικών εκφράσεων του animation. Ξετυλίγεται έτσι ένας χείμαρρος εικόνων και ήχων, καθώς και συμπυκνωμένες εικόνες της αγωνίας των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Ο Μιχάλης Αρφαράς έχει βραβευτεί επανειλημμένα, τόσο για το εικαστικό όσο και για το κινηματογραφικό του έργο. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν οι εξής ταινίες: «Επίκαιρα» (1982), «City life grafitis» (1986), «Animation has no borders» (1986), «Σύντομο φιλμ για μακροσκελείς κεκέδες» (1988), «Μια ανθρώπινη ιστορία» (1989), «Tricktychon Νο 4» (2004), «Kouklotopos» (2005), «Ιkarus novus» (2006).

Πολυμεσικές δράσεις MULTIMATION

 Animation και Περιβάλλον

Οι προβολές στο πλαίσιο της δράσης «Animation και Περιβάλλον» θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαρτίου στην αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος», Πάρκο Μ. Θεοδωράκης (πρώην ΤΥΠΕΤ), Οδός Π. Μπακογιάννη 38-42, Βριλήσσια. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί  επιπλέον, ημερίδα για εκπαιδευτικούς και εργαστήριο animation. Οι δράσεις είναι δωρεάν για το κοινό.

Η δράση «Animation και Περιβάλλον» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση». Συγχρηματοδοτείται παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Αθλητικό Οργανισμό Δήμου Βριλησσίων και την Κινηματογραφική Λέσχη Βριλησσίων «Δράση».

 Project Μεταμόρφωσις#1

Tὰ πάντα ῥεῖ καὶ οὐδὲν μένει.

Ἡράκλειτος

Στο φετινό φεστιβάλ εγκαινιάζεται το project «Μεταμόρφωσις#1» σε επιμέλεια του Βέλγου Geert Vermeire. Πρόκειται για  live διαδράσεις πολυμεσικών μορφών τέχνης, οι οποίες επεκτείνουν και εμπλουτίζουν την ανθρώπινη έκφραση και αναδεικνύουν τη δημιουργικότητα της νέας γενιάς. Η έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ των διαδράσεων, των ψηφιακών τεχνών και των νέων μέσων επί σκηνής, είναι ένα από τα βασικά κριτήρια στην επιλογή των έργων. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Τριανόν και στους άλλους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ. Θα ενσωματωθούν  μάλιστα και στη ροή της ANIMART 2017, που θα γίνει 15-23 Ιουλίου στους Δελφούς.

Παρουσίαση της δουλειάς μαθητών, καθηγητών και αποφοίτων του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος- Deree

Μαθητές, καθηγητές και απόφοιτοι στο πλαίσιο του μαθήματος Performance Workshop του Tμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Παραστατικών και Καλών Τεχνών FrancesRich, θα παρουσιάσουν δείγματα της δουλειάς τους. Η δράση θα λάβει χώρα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:45-24:00 στο Τριανόν.

Πληροφορίες

Φεστιβάλ

  • Ημερομηνία: 16- 22 Μαρτίου
  • Τοποθεσία: κινηματογράφος Τριανόν
  • Παράλληλες Δράσεις
  • Animation και Περιβάλλον
  • Ημερομηνία: 18 και 19 Μαρτίου
  • Τοποθεσία: Πάρκο Μ. Θεοδωράκης, αίθουσα «Ν. Εγγονόπουλος»
  • Project Μεταμόρφωσις#1
  • Ημερομηνία: 18 Μαρτίου
  • Ώρα: 20:45-24:00
  • Τοποθεσία: κινηματογράφος Τριανόν.
Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα εδώ
Προηγούμενο άρθρο“Paterson” & «Η Ζωή μιας Γυναίκας» συνεχίζονται στο Πτι Παλαί
Επόμενο άρθροΟι Rolling Stones live στη χώρα της απαγόρευσης