Το 2017 μας αποχαιρετά και μας αφήνει να το θυμόμαστε μέσα από δεκάδες βιβλία που κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκειά του. Σίγουρα είναι επιθυμία του καθε βιβλιόφιλου να μπορούσε να διαβάσει όλες τις νέες κυκλοφορίες των διεθνών και εγχώριων προικισμένων συγγραφέων. Σύμφωνα, όμως, με τη διάσημη φράση του Frank Zappa, τα βιβλία είναι τόσα πολλά και ο χρόνος τόσο λίγος. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μια λίστα με τα 10 βιβλία του 2017 που ξεχωρίσαμε και που θα μας συντροφεύσουν και μέσα στο 2018. Βιβλία που μας ενέπνευσαν συναισθήματα νοσταλγίας, θλίψης, ευφορίας και μας χάρισαν αμέτρητες συγκινήσεις.

Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας 10 βιβλία του 2017

της Μαρίας Κόνιαρη

Το πρώτο βιβλίο του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη, «Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας» ξεχωρίζει από την εγχώρια λογοτεχνική παραγωγή του 2017. Το πρωτότυπο βιβλίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2017 από τις Εκδόσεις Αντίποδες σε επιμέλεια του Γαβριηλόγλου Παναγιώτη. Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης επιχειρεί στις Παγανιστικές δοξασίες ένα τολμηρό παιχνίδι συνδυάζοντας υλικό της λαογραφικής παράδοσης με τη λογοτεχνία τρόμου. Με μια ιδιάζουσα εφευρετικότητα στη γλώσσα και τις εικόνες κατασκευάζει ένα σώμα επινοημένων παραδόσεων που μοιάζουν αυθεντικές αλλά είναι μπολιασμένες με ένα απόλυτα σύγχρονο αίσθημα.

Στις πεδιάδες και στα βουνά της θεσσαλικής επαρχίας δεν έσβησε ποτέ η πίστη στους παλιούς παγανιστικούς μύθους. Σε κελάρια, κοίτες ποταμών και βάραθρα, οι προηγούμενες λατρείες συνεχίστηκαν, μυστικά και αθόρυβα σαν υπόγεια νερά. Αυτή η συλλογή από καινοφανείς δοξασίες και παραδόσεις αποκαλύπτει κάτω από το δέρμα της σύγχρονης ζωής τη μυθική φύση της ελληνικής υπαίθρου. Από το Πήλιο μέχρι τα Άγραφα κι από το Δομοκό μέχρι τον Όλυμπο, χαράσσεται ξανά ο χάρτης μιας άλλης, σκοτεινής Θεσσαλίας.

Παγανιστικές δοξασίες της θεσσαλικής επαρχίας
Ο Χρυσόστομος Τσαπραΐλης επιχειρεί στις Παγανιστικές δοξασίες ένα τολμηρό παιχνίδι συνδυάζοντας υλικό της λαογραφικής παράδοσης με τη λογοτεχνία τρόμου

Διαβάστε στο Artic.gr την κριτική της Βασιλικής Καϊσίδου για το βιβλίο

Λίγες και μία νύχτες 10 βιβλία του 2017

της Άννας Δραγάτση

Το βιβλίο «Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με βασικό ήρωα τον Λευτέρη Ζεύγο, τον εντεκάχρονο γιο του κηπουρού της βίλας Αλλατίνι στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Χρονικά, η ιστορία τοποθετείται στις ταραγμένες αρχές του 20ου αιώνα. Ο αναγνώστης παρακολουθεί σημαντικές στιγμές της ζωής του Λευτέρη Ζεύγου, όπως οι ιστορίες που άκουσε από τον πατισάχ, ο παιδικός του έρωτας για τη Μίρζα. Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα που επικρατεί την εποχή εκείνη αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Αυτό επιτυνχάνεται κυρίως μέσα από την δράση των χαρακτήρων της ιστορίας.

«Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού
«Λίγες και μία νύχτες» του Ισίδωρου Ζουργού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη
Η τέχνη της ρουτίνας | 10 βιβλία του 2017

του Νίκου Σταϊκούλη

Στο βιβλίο «Η τέχνη της ρουτίνας» ο Μέισον Κάρεϊ εξετάζει τις καθημερινές συνήθειες των σπουδαίων μυαλών της ανθρωπότητας και κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Key Books. Άνθρωποι ιδιοφυείς από διάφορους τομείς, την επιστήμη, την τέχνη, την φιλοσοφία, μπαίνουν στο μικροσκόπιο του συγγραφέα, όχι ως προς το έργο τους, αλλά ως προς τις καθημερινές πρακτικές τους. Γράφοντας την ρουτίνα για παράδειγμα του Σίγκμουντ Φρόιντ, του Γούντι Άλεν ή του Μαρκ Τουέιν, ο συγγραφέας επιχειρεί να δείξει πώς η καθημερινή ζωή συνδέεται με τα μεγάλα έργα και τις μεγάλες ιδέες του πολιτισμού. Το βιβλίο διαρθρώνεται σε πολύ σύντομες ενότητες αφιερωμένες στο εκάστοτε πρόσωπο ενώ πολύ μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί ο σχεδιασμός του εξωφύλλου και της εσωτερικής διαμόρφωσης του κειμένου.

Η τέχνη της ρουτίνας του Μέισον Κάρεϊ από τις εκδόσεις Key Books
Η τέχνη της ρουτίνας του Μέισον Κάρεϊ από τις εκδόσεις Key Books
Σάντιτον | 10 βιβλία του 2017

της Δέσποινας Σιάτη

Πέρα από τα βιβλία που γράφτηκαν μέσα στο 2017, για εμάς φέτος ξεχώρισε και ένα που δημιουργήθηκε 200 χρόνια πριν. Το Σάντινον της Jane Austen γράφτηκε το 1817, το έτος του θανάτου της. Φέτος το Νοέμβριο, το βιβλίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κοβάλτιο και έφτασε σαν δώρο για τους θαυμαστές της μεγάλης βρετανίδας συγγραφέως και του έργου της.

Η Jane Austen είναι ευρέως γνωστή, τόσο για την ικανότητά της να σκιαγραφεί ανθρώπινους χαρακτήρες, όσο και για το ταλέντο της να σατιρίζει με τη λεπτή ειρωνία της πρόσωπα και καταστάσεις. Δυστυχώς, η μυθιστοριογράφος δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει αυτό το τελευταίο και πλέον ώριμο έργο της. Το προσδόκιμο ζωής που της δόθηκε, της επέτρεψε να παραδώσει αυτούσια μόλις τα πρώτα 12 κεφάλαια, ενώ τα επόμενα γράφτηκαν από άλλο συγγραφέα.

Το Σάντιτον αποτελεί ένα άκρως ευφυές και ψυχαγωγικό έργο, που σατιρίζει την υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις και το στοιχείο του «δήθεν» στους χαρακτήρες των ανθρώπων.

Σάντιτον - Sanditon της Τζέην Ώστεν για πρώτη φορά στα ελληνικά
Σάντιτον – Sanditon της Τζέην Ώστεν για πρώτη φορά στα ελληνικά

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Σάντιτον»

Τα απομεινάρια μιας μέρας | 10 βιβλία του 2017

της Δέσποινας Σιάτη

Δε θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα με τα πιο ξεχωριστά βιβλία του έτους το έργο του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας, Καζούο Ισιγκούρο. Το μυθιστόρημά του «Τα απομεινάρια μιας μέρας», που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1989, τιμημήθηκε φέτος με το βραβείο Booker και επανεκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία του Στίβενς, του τέλειου μπάτλερ, ο οποίος, το καλοκαιρι του 1956, αποφάσισε να ταξιδέψει στην αγγλική ύπαιθρο. Η εξαήμερη εξερεύνησή του μετατράπηκε σε ένα ταξίδι βαθιά στο παρελθόν του Στίβενς και της Αγγλίας, ένα παρελθόν που περιλαμβάνει φασισμό, δύο παγκόσμιους πολέμους και τον κρυφό έρωτα του μπάτλερ και της σπιτονοικοκυράς του.

Το έργο αποτελεί επίκληση στα χαμένα όνειρα και στις παρελθοντικές αγάπες. Διαβάστηκε το 2017 και θα συνεχίσει σίγουρα να διαβάζεται μέσα στα επόμενα χρόνια, αφήνοντας στον αναγνώστη ένα γλυκόπικρο αίσθημα νοσταλγίας.

«Τα απομεινάρια μιας μέρας» του Καζούο Ισιγκούρο
«Τα απομεινάρια μιας μέρας» του Καζούο Ισιγκούρο από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για «Τα απομεινάρια μιας μέρας»

Κάτω από την ίδια στέγη | 10 βιβλία του 2017

της Δέσποινας Σιάτη

Το βιβλίο του Αναστάση Βιστωνίτη «Κάτω από την ίδια στέγη» κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Κίχλη και αποτελείται από 5 ενότητες και 45 δοκίμια. Ο συγγραφέας, παρ’ όλα αυτά, δεν υιοθετεί το ρόλο του ακαδημαϊκού σε κανένα σημείο του έργου του. Αντιθέτως, το κάθε κείμενο είναι βγαλμένο από τα συναισθήματα και τα βιώματα του συγγραφέα, από τις προσωπικέ του εμπειρίες κι έρευνες.

Στην πρώτη ενότητα πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζουν μαύρες εικόνες του περασμένου αιώνα. Στη δεύτερη περιγράφεται η γοητεία που ασκούν η πόλη, η εστία και οι αναμνήσεις. Στην τρίτη ο συγγραφέας μας ταξιδεύει κι εμάς στις πόλεις που επισκεύθηκε και του άλλαξαν τη ζωή και την κοσμοθεωρία. Στην τέταρτη ενότητα παρακολουθούμε τα περάσματα του συγγραφέα από ιστορικά καφενεία της Ευρώπης, καθώς και μια αναδρομή σε αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας. Στην πέμπτη και τελευταία ενότητα αναδύεται από τη σεληνιακή γοητεία, το φως του καλοκαιριού, τα Χριστούγεννα, τη μυθολογία του αυτοκινήτου, τα τοπία της ουτοπίας και την έλευση της άνοιξης.

«Κάτω από την ίδια στέγη»
Η συλλογή λογοτεχνικών δοκιμίων «Κάτω από την ίδια στέγη» αποτελείται απο πέντε ενότητες.

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη συλλογή δοκιμίων «Κάτω από την ίδια στέγη»

Εφτά λευκά πουκάμισα | 10 βιβλία του 2017

της Δέσποινας Σιάτη

51 διηγήματα αποτελούν τη συλλογή του Θοδωρή Γκόνη με τίτλο «Εφτά λευκά πουκάμισα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα. Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στην καλή φορεσιά ενός σπιτιού που προσπάθησε να μην την τσαλακώσει ποτέ και τη φόρεσε μονάχα στις μεγάλες του ώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, κοινός άξονας των διηγημάτων αυτού του βιβλίου είναι η γλώσσα, το σπίτι και ο δρόμος. Είναι η επιθυμία ενός ανθρώπου να αποσυρθεί από τη δουλειά και να φτιάξει την ψυχή του.

Τα διηγήματα είναι σύντομα, «ολιγόλογα» και δεν κουράζουν τον αναγνώστη. Καταφέρνουν, όμως, να μιλήσουν κατ’ ευθείαν στην καρδιά του, να του ξυπνήσουν αναμνήσεις που ούτε ο ίδιος ήξερε πως είχε και να τον αιφνιδιάσουν με την αμεσότητα και το σφυγμό τους.

«Εφτά λευκά πουκάμισα» του Θοδωρή Γκόνη από τις εκδόσεις Άγρα
«Εφτά λευκά πουκάμισα» του Θοδωρή Γκόνη από τις εκδόσεις Άγρα

Διαβάστε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη συλλογή διηγημάτων «Εφτά λευκά πουκάμισα»

Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ | 10 βιβλία του 2017

του Νίκου Σταϊκούλη

«Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ» είναι μια συλλογή 42 διηγημάτων του μεγάλου ρώσου συγγραφέα. Στις ιστορίες που ανθολογούνται κυριαρχεί το μαύρο χιούμορ και η αποτύπωση της ρωσικής πραγματικότητας της εποχής. Ο Τσέχοφ καλεί μέσα από τα διηγήματά του τον αναγνώστη να αναρωτηθεί και να επανεξετάσει ζητήματα όπως η φύση της δικαιοσύνης, ο έρωτας ή η οργάνωση της κοινωνίας. Έντονο είναι συχνά στους ήρωες του και το θρησκευτικό στοιχείο. Τη δομή του βιβλίου από τις εκδόσεις Μεταίχμιο συνθέτουν τα διηγήματα, κάποια από τα οποία είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικά, ενώ άλλα μεταφράζονται για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα!

Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Ο απρόβλεπτος κύριος Τσέχοφ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο
Αλκυονίδες μέρες 10 βιβλία του 2017

της Άννας Δραγάτση

Το βιβλίο «Αλκυονίδες μέρες» της Ευτυχίας Γιαννάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος. Μετά το πρώτο βιβλίο της Τριλογίας της Αθήνας, με πρωταγωνιστή τον Αστυνόμο Χάρη Κόκκινο με τίτλο «Στο πίσω κάθισμα» ακολουθεί το βιβλίο «Αλκυονίδες μέρες». Αυτή τη φορά ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος καλείται να εξιχνιάσει τη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας. Παλεύοντας με τον ίδιο του εαυτό και τις προσωπικές του υποθέσεις καθώς ο γιος του είναι προφυλακισμένος, προσπαθεί να φωτίσει σημαντικά στοιχεία της υπόθεσης ώστε να ανακαλύψει την αλήθεια.

«Αλκυονίδες μέρες» της Ευτυχίας Γιαννάκη
«Αλκυονίδες μέρες» της Ευτυχίας Γιαννάκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο «Αλκυονίδες μέρες»

Μπερλίν 10 βιβλία του 2017

της Μαρίας Κόνιαρη

Η γνωστή δημοσιογράφος και μεταφράστρια Άντζη Σαλταμπάση, περπατά στους δρόμους του Βερολίνου, του δικού της Μπερλίν ψάχνοντας ίχνη των χαμένων του Εβραίων. Ένα βιβλίο περιδιάβασης σε μνήμες που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πόλις.

Βερολίνο, η πιο δημοφιλής πόλη της Ευρώπης. Ιδιαίτερη, με παγωμένους χειμώνες που δεν ξεθωριάζουν τον θρύλο της, ίσα ίσα τον τρέφουν, με ένα παρελθόν και, κυρίως, ένα παρόν που είναι δύσκολο να μη σε τυλίξουν στο σαγηνευτικό τους δίχτυ. Τι συμβαίνει, όμως, αν αποφασίσεις να κινηθείς έξω από τον κύκλο της φήμης, αν προσπαθήσεις να σκαλίσεις τα μυστικά της, αν νιώσεις να σε πλακώνει το γκρίζο φόντο και η μελαγχολία της, αν ξύσεις την πρόσοψη της Ιστορίας, αν απλώσεις το χέρι και φας γλυκά ροδάκινα σ’ έναν παρατημένο βερολινέζικο κήπο;

Το Μπερλίν παρακολουθεί το Βερολίνο σαν ντοκιμαντέρ, εντελώς υποκειμενικά, αλλά καθόλου προσωπικά· η πρωτοπρόσωπη αφήγηση δεν είναι παρά ένα μάτι, ο φακός της κάμερας που καταγράφει μια λαχανιασμένη περιπλάνηση στη μνήμη, μια ιστορία μετανάστευσης, μια αντιπαράθεση με τον αντισημιτισμό, αλλά και πολλές τρυφερές ή πικρές συναντήσεις.

Μπερλίν της Άντζης Σαλταμπάσ
Μπερλίν της Άντζης Σαλταμπάση από τις Εκδόσεις Πόλις.
Προηγούμενο άρθροΣκρουτζ-Το πνεύμα των Χριστουγέννων από την ομάδα Hippo στο 104
Επόμενο άρθροΚρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης: Πρωτοχρονιά με ελληνική οπερέτα