Η Ελένη Γλύκατζη-Αλβελέρ θα βρίσκεται τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου και ώρα 7:00 μ.μ.στο Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Ο Θανάσης Θ. Νιάρχος, υποδέχεται στο Φουαγιέ του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά, δέκα διακεκριμένες προσωπικότητες της πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής και συνομιλεί μαζί τους.Με αφετηρία τον προσωπικό τους βίο, συζητούν για σύγχρονα αλλά και παλαιότερα κρίσιμα περιστατικά της ελληνικής ζωής, κάνοντας ένα ταξίδι μέσα στο χρόνο,επικεντρωμένο στο ταραγμένο αλλά συναρπαστικό παρόν μας.

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 29 Αυγούστου 1926. Μετακόμισε στη Γαλλία το 1950. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής τουΠανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, ενώ μετακόμισε στο Παρίσι το 1953 για να συνεχίσει τις σπουδές της. Δύο χρόνια μετά την άφιξή της, διορίσθηκε στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), ενώ το 1964 λαμβάνει τον τίτλο της διευθύντριας του Κέντρου και το 1967 αυτόν της καθηγήτριας στη Σορβόννη, ενώ στο μεταξύ τιμήθηκε με τον τίτλο του Docteur des Lettres. Ενώ διετέλεσε Διευθύντρια του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού του Βυζαντίου και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας, εξελέγη Αντιπρύτανις (1970-1973) και το 1976, Πρύτανις στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris I).Είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών (Ελλάδα) και Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Παρισίων, Πρύτανις των Πανεπιστημίων των Παρισίων, και Πρόεδρος του Κέντρου Georges Pompidou-Beaubourg.Τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου. Μεταξύ των σημαντικότερων, αξίζει να αναφερθούν οι «Έρευνες για τη διοίκηση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας τον 9ο και 10ο αιώνα» (1960), «Το Βυζάντιο και η θάλασσα» (1966), «Μελέτες για τη διοικητική και κοινωνική διάρθρωση του Βυζαντίου» (1971), «Βυζάντιο, η χώρα και τα εδάφη» (1976), και «Η Πολιτική Ιδεολογία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας» (L’ ideologie politique de l’ empire Byzantine, 1976 ― ελληνική μετάφραση Τ.Δρακόπουλου, “ΨΥΧΟΓΙΟΣ“), «Βυζαντινή Γεωγραφία», «Ιστορική γεωγραφία του μεσογειακού κόσμου».
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θεωρείται σήμερα από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες, ιδιαίτερα στη Βυζαντινολογία, με πολύ μεγάλο αριθμό σχετικών διαλέξεων και ομιλιών εντός και εκτός Ελλάδας. Είναι πρύτανης των Πανεπιστημίων της Σορβόνης από το 1976, καγκελάριος των Πανεπιστημίων του Παρισιού, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Βυζαντινής Ιστορίας και Πολιτισμού και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Στην πολύχρονη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία έχει αναλάβει τα ανώτερα αξιώματα και έχει τιμηθεί με πλήθος διεθνών διακρίσεων. Στα βιβλία της περιλαμβάνονται, επίσης, «Η Σμύρνη ανάμεσα σε δύο τουρκικές κατοχές» (1975), «Η διασπορά στο Βυζάντιο» (1995), «The Making of Europe» (2000), «Γιατί το Βυζάντιο”»(2010) κ.ά.

Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ
Πληροφορίες εκδήλωσης
  • Ημέρα και ώρα: Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7:00 μ.μ
  • Τοποθεσία: Φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
  • Διεύθυνση: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 34, Πειραιάς 185 35
  • Είσοδος: 5 ευρώ η συνάντηση(5 συναντήσεις 20 ευρώ,10 συναντήσεις 40 ευρώ)
  • Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104143310-307
  • Social Media: http://www.dithepi.gr/

 

Κρατείστε ημερομηνίες:
Αλέκος Φασιανός 11/01
Θανάσης Βαλτινός 18/01
Βαγγέλης Χρόνης 01/02
Κική Δημουλά 07/03
Γιώργος Μπαμπινιώτης 21/03
Άλκη Ζέη 04/04
Λούκα Κατσέλη 11/04

Προηγούμενο άρθροΚριντ: Η Γέννηση ενός Θρύλου
Επόμενο άρθροΚραυγή: Κριτική της παράστασης