Έφυγε από κοντά μας σήμερα το πρωί ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης, στα 63 του χρόνια. Ένας άνθρωπος με μεγάλη προσφορά στην λογοτεχνία και την δημοσιογραφία. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης διηύθυνε την σειρά μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, στο Α Νεκροταφείο Αθηνών.

Ανταίος Χρυσοστομίδης

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης γεννήθηκε το 1952 στο Κάιρο. Πατέρας του ήταν ο δημοσιογράφος και σπουδαίο στέλεχος της αριστεράς, Σοφιανός Χρυσοστομίδης. Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης το 1969 έφυγε στην Ιταλία για να σπουδάσει στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης και εργάστηκε μέχρι το 1982 ως αρχιτέκτονας. Παράλληλα άρχισε να μεταφράζει διάφορα λογοτεχνικά έργα από την ιταλική γλώσσα.

Στην Ιταλία οργανώθηκε στο ΚΚΕ Εσωτερικού. Ήταν ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Ρήγας Φεραίος» και η δημοσιογραφική του διαδρομή ξεκίνησε με το νεολαιίστικο περιοδικό Θούριος, που εξέδιδε η ίδια οργάνωση. Έμεινε πάντα ταγμένος στο χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν υποψήφιος με τη ΔΗΜΑΡ.

Το 1983 αρχίζει να εργάζεται στο περιοδικό Ένα. Ακολουθεί η συνεργασία του με την εφημερίδα Αυγή, στην οποία υπέγραφε κάθε Κυριακή μέχρι το τέλος του τη σελίδα με τον τίτλο «Περιδιαβάζοντας». Από το 1998 διηύθυνε την σειρά μεταφρασμένης λογοτεχνίας των εκδόσεων Καστανιώτη, από την οποία μας χάρισε μερικά από τα ωραιότερα βιβλία της σύγχρονης παγκόσμιας λογοτεχνίας, σε εξαιρετικές μεταφράσεις. Από το 2006 έως το 2013 παρουσίασε με τη δημοσιογράφο Μικέλα Χαρτουλάρη στην ΕΡΤ την δημοφιλή τηλεοπτική σειρά «Οι κεραίες της εποχής μας», συστήνοντας στο ελληνικό κοινό πολλούς από τους διαπρεπέστερους σύγχρονους ξένους λογοτέχνες.

Ο Ανταίος Χρυσοστομίδης δίδαξε πρακτική μετάφρασης σε μεταπτυχιακά τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο ΕΚΕΜΕΛ. Μετέφρασε έργα του Ίταλο Καλβίνο, του Αντόνιο Ταμπούκι, του Ντάριο Φο, του Νικολό Αμανίτι, του Πιραντέλο, Μπουτζάτι, Πρίμο Λέβι, Μοράβια και πολλών άλλων σπουδαίων Ιταλών συγγραφέων. Το 1999 δημοσίευσε μαζί με τον Αντόνιο Ταμπούκι το βιβλίο Ένα πουκάμισο γεμάτο λεκέδες (Εκδόσεις Άγρα). Από τις Εκδόσεις Καστανιώτη εκδόθηκε το 2011 το βιβλίο του Λεωνίδας Κύρκος, Η δυναμική της ανανέωσης, ενώ το 2012 και 2013 κυκλοφόρησε το δίτομο έργο του Οι κεραίες της εποχής μου.

Το 2003 τιμήθηκε, με το Κρατικό Βραβείο Ξένης Λογοτεχνικής Μετάφρασης, ενώ το 2004, το ιταλικό κράτος του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη Εργασίας, τιμώντας την προσφορά του στην εξάπλωση της ιταλικής κουλτούρας.

«Κεραίες της εποχής μου»
Ανταίος Χρυσοστομίδης, Οι κεραίες της εποχής μου.
Ανταίος Χρυσοστομίδης, Οι κεραίες της εποχής μου. Ταξιδεύοντας με 33 διάσημους συγγραφείς σ” ένα δωμάτιο.

Το 2012 και το 2013 κυκλοφόρησε το δίτομο έργο του Ανταίου Χρυσοστομίδη, Οι κεραίες της εποχής μου. Ταξιδεύοντας με 33 διάσημους συγγραφείς σ” ένα δωμάτιο. Το βιβλίο Οι κεραίες της εποχής μου, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Καστανιώτη και  βασίστηκε στις συνεντεύξεις που ο συγγραφέας, σε συνεργασία με τη Μικέλα Χαρτουλάρη, πήρε από επιφανείς εκπροσώπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας για τις ανάγκες της ομώνυμης τηλεοπτικής εκπομπής.

Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους: Νικολό Αμανίτι, Μάργκαρετ Άτγουντ, Μωρίς Αττιά, Μάρτιν Βάλζερ, Μάριο Βάργκας Λιόσα, Χανς Μάγκνους Εντσεμπέργκερ, Χαβιέρ Θέρκας, Αντρέα Καμιλλέρι, Ντάνιελ Κέλμαν, Χανίφ Κιουρέισι, Τζον Λε Καρέ, Κλάουντιο Μάγκρις, Βλαντίμιρ Μακάνιν, Ίαν Μακ Γιούαν, Νόρμαν Μάνεα, Χάρι Μούλις, Τζον Μπάνβιλ, Άμος Οζ, Πολ Όστερ, Ορχάν Παμούκ, Τζόρτζ Πελεκάνος, Σέρχιο Πιτόλ, Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, Ζοζέ Σαραμάγκου, Ίνγκο Σούλτσε, Αντόνιο Ταμπούκι, Π. Ντ. Τζέιμς, Κάρλος Φουέντες, Γιασμίνα Χάντρα και Άλαν Χόλινγκχερστ.

Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει συνεντεύξεις με τους: Σέσαρ Άιρα, Κάντερ Άμπντολαχ, Αλάα Αλ-Ασουάνι, Ενρίκε Βίλα-Μάτας, Αβραάμ Γεοσούα, Ίρβιν Γιάλομ, Νταβίντ Γκρόσμαν, Ουμπέρτο Έκο, Πέτερ Εστερχάζι, Τζέφρι Ευγενίδης, Πίτερ Κάρεϊ, Μάσιμο Καρλότο, Εδγάρδο Κοζαρίνσκι, Τζόναθαν Κόου, Αντρέι Κούρκοφ, Ντόνα Λεόν, Αντόνιο Λόμπο Αντούνες, Αμίν Μααλούφ, Χένινγκ Μάνκελ, Χαβιέρ Μαρίας , Σεμπάστιαν Μπάρυ, Χέρτα Μύλερ, Σάρα Ουότερς, Λεονάρδο Παδούρα, Άννι Πρου, Ίαν Ράνκιν, Αντόνιο Σκάρμετα, Γκράχαμ Σουίφτ, Τούμας Τράνστρεμερ, Ντανιέλ Τσαβαρία, Περ Βέστμπεργκ.

 

«Οι κεραίες της εποχής μας» Andrea Camilleri

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΌλγα Γουλανδρή. Μια ερμηνευτική του έργου της.
Επόμενο άρθροΗ Νοσταλγός του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αλκμήνη